Van-e jövője Trumpnak és a trumpizmusnak?

Donald Trump ugyan elvesztette az elnöki széket, de még egyáltalán nem szabad végleg leírni – írja Anthony Zurcher a BBC oldalán.

Zurcher szerint Trump még két hónapja is olyan személynek tűnt, aki fontos marad az amerikai politikában. Továbbra is támogatták a republikánusok, félték és tisztelték, és az amerikaiak fele felmérések szerint pozitívan tekintett rá.

„Aztán Trump két hónapot töltött azzal, hogy alátámasztás nélküli vádakat fogalmazott meg a választási csalásról, a párt tisztviselőivel veszekedett csatatér-államokban, sikertelenül kampányolt két republikánus szenátor székének megőrzéséért Georgiában, majd felhergelte támogatóinak tömegét, akik megtámadták a Capitoliumot”.

Zurcher utal rá, hogy rövidesen akár örökre eltilthatják attól, hogy közhivatalt vállaljon.

„Ötéves politikai karrierje során Trump kibújt olyan politikai helyzetekből, ahol mások elestek volna” – írja a szerző.

Most viszont elvesztette elnöki hatalmát és elhallgattatta a közösségi média. A szerző felteszi a kérdést: visszatérhet-e még? És ha nem, kihez fordul majd több tízmillió híve?

Donald Trumpot fogadják hívei Floridában, 2021. január 20-án. Fotó: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Lojális tábor

A szerző kifejti, hogy bár támogatottsági mutatója 30 százalékra süllyedt, valójában republikánus bázisa sebezetlen maradt. Ennek alátámasztására idézi Clifford Youngot, az Ipsos amerikai közügyekért felelős vezetőjét: ő úgy fogalmazott, „aki azt hiszi, Trump elvesztette politikai relevanciáját (…) magát veri át”.

Zurcher szerint sok republikánus továbbra is elhiszi, hogy a demokraták választási csalást követtek el, és elhiszik a híreket, hogy a Capitoliumot szélsőbaloldali provokátorok támadták meg.

Trump nem csak a demokrata, de a republikánus fősodor ellen is indult. Pártjának vezetőit ugyanúgy a „mocsár” részének nevezte, mint a demokratákat. Győzelmével átvette a párt vezetését, és néhány eltökélt emberen kívül mindenki meghajlott előtte.

Liam Donovan republikánus lobbista és korábbi szenátusi kampánystratéga szerint ez azért történhetett így, mert állami szinten az aktivisták hisznek Trumpan.

„A párt hétköznapi tagjai keményvonalas republikánusok, és a keményvonalas republikánusok egyben Trump erős hívei is. Teljesen meggyőzte őket” – véli Donovan.

A törés jelei

Zurcher szerint mielőtt Trump hívei betörtek a Capitoliumba, Mitch McConnell, a Szenátus akkori többségi vezetője felhívta a figyelmet: az elnök aláássa a hitet a 2020-as választásban. A betörést követően „elégedett” volt azzal, hogy a képviselőház megkísérelte eltávolítani az elnököt, mely szavazáson tíz republikánus támogatta a tervet.

McConnell viselkedése „világos jel”, hogy legalább néhány republikánus el akarja határolni a pártot Trumptól. Mások – mint a kongresszus 138 képviselője, akik a pennsylvaniai eredmény megkérdőjelezése mellett szavaztak a Capitolium ostroma után, és az a 197 képviselő, akik Trump eltávolítása ellen szavaztak – továbbra is mellette vannak.

A floridai Matt Gaetz arról tweetelt, hogy „Trump elnök még mindig a Republikánus Párt elnöke és az Amerika az Első mozgalom feje”.

Rep. Matt Gaetz on Twitter: „President Trump is still the leader of the Republican Party and the America First movement. / Twitter”

President Trump is still the leader of the Republican Party and the America First movement.

Donovan szerint a kongresszusi republikánusok jobban képviselik a párt irányát, hiszen kétévente szavazással néznek szembe. Ha McConnell és a republikánus elit el akar szakadni Trumptól, az a pártot tépheti szét.

Donald és Melania Trump megérkezik egy marylandi katonai bázisra, ahol búcsúbeszédet tartanak 2021. január 20-án. Fotó: EPA/Stefani Reynolds / POOL

Szakítás a nagytőkével?

Zurcher szerint a Republikánus Párt régóta úgy működik, mint egy szövetség a társadalmilag konzervatívok és az üzleti érdekek között.

Az utóbbiak támogatták a párt alacsony adó- és szabályozás-politikáját, és az eltűrték az előbbiek abortusz-ellenességét, fegyverviselés iránti támogatását, és a többi kulturális ügyben képviselt nézetét.

Trump elnöksége, mely a republikánus szövetséget kiterjesztette a munkásosztályra, illetve bevándorlásellenes és protekcionista nézeteket vallott, megterhelte a szövetséget. 2018-ban a kertvárosi rétegek, akik a republikánus-barát üzleteket vezetik, a demokratákhoz húztak.

A Capitolium ostroma után sok nagy cég, mint a Walmart, a JPMorganChase, Comcast vagy Amazon bejelentették, hogy nem támogatják a republikánus politikusokat, akik Trump mellett maradnak.

Lehet, hogy a nagytőke még visszatér a korábbi helyzethez, véli Donovan, de lehet, hogy úgy döntenek: érdekeik nem fűzik őket a Republikánus Párthoz, ha azt Trump vezeti:

„Ez már egy ideje érett. Vége annak a kornak, amikor a tőke csakis a republikánusokkal tart”.

A pártot ez azért is megrázta, mert bár a céges támogatások csak a pártkassza felét töltik fel, a támogatást gyorsan és drasztikusan vonták most meg.

A protestáns támogatás egyelőre marad

A társadalmilag konzervatív rétegek egyelőre nem hagyták el a pártot,

bár egy kétszer elvált, szexbotrányokba keveredő és türelmetlen ember a cikk szerint nem a legideálisabb jelölt.

Ennek egyik oka, hogy Trump feltöltött kétszáz szövetségi bírói posztot, ideértve három legfelsőbb bírói posztot.

Donald Trump utoljára beszél a Fehér Házban, Joe Biden beiktatásának reggelén, 2021. január 20-án. Fotó: EPA/AL DRAGO / POOL

Alelnökének az egyik evangéliumi konzervatív politikust, Mike Pence-t választotta, és ezzel támogatást nyert a hívő protestánsok között – érvel a lap.

Emellett Trump támogatott életvédő programokat is.

Ellenpéldaként a cikk idéz egy anglikán lelkészt, aki Trump ellen helyezett el hirdetést egy keresztény lapban.

Megszólaltat egy másik hívő szavazót, aki úgy véli viszont, hogy „senki sem tökéletes”, bár nem köteleződik el Trump mellett.

Eljövendő feladatok

A cikk szerint Trumpot a közeljövőben az impeachment-veszély kötheti le, továbbá kezelnie kell a Stormy Daniels által megfogalmazott zaklatási vádakat is.

Georgia állam továbbá vizsgálja, helyezett-e nyomást Brad Raffensperger külügyminiszterre, hogy „találjon” szavazatokat a novemberi választással kapcsolatban.

Mindemellett kezelnie kell üzleti birodalmát is, amelyet meggyengített a koronavírus, s amelynek nagy tartozásai vannak.

A cikk szerint tehát a politikai visszatérés csak egyike a Trump előtt álló nagy feladatoknak.

A cikkben megszólaltatott Donovan úgy véli, Trump leckéje azt tanítja, hogy az ortodox módszerektől el is lehet szakadni, és így is lehet sikeres az ember republikánus oldalon.

A cikk konklúziója, hogy Trumpot továbbra sem lehet eltemetni, a trumpizmus még feltámadhat alatta, vagy más republikánus politikus alatt is.

Mi lesz Donald Trumppal a Fehér Ház után?

Trump négy év múlva újra indulhat a választásokon, hacsak nem állítanak alternatívát a republikánusok, vagy őt magát nem állítják meg a demokraták. Hajdú Tímea írása.