Trump mégsem alakít új pártot

Donald Trump tanácsadója szerint a volt amerikai elnök nem gondol egy újabb párt megalapítására, hanem aktívan részt fog venni” a republikánusok politikájában.

Corey Lewandowski csütörtökön a Fox televíziónak azt mondta: „Nem hiszem, hogy az elnököt érdekelné, hogy szerepet vállaljon egy harmadik pártban„.

Lewandowski – aki Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampányát irányította, és a 2020-as kampányban is az egyik legfőbb tanácsadójaként dolgozott – tagadta az amerikai sajtóban megjelent feltételezéseket, amelyek arról szóltak, hogy a tavaly alulmaradt elnök Hazafias Párt néven új politikai csoportot alapítana, amelyet személyesen vezetne, és versenyre kelne jelenlegi pártjával, a republikánusokkal.

Az elnök továbbra is óriási támogatást élvez a republikánus választópolgárok körében, a kampányszámláján pedig több millió dollár van, amelyet felhasználhat” – fogalmazott a tanácsadó.

Corey Lewandowski hozzátette: Donald Trump továbbra is aktívan részt vesz a republikánus jelöltek toborzásában és azon választott képviselők felelősségre vonásában, akik támogatták a demokratákat abban, hogy a volt elnök ellen alkotmányossági vádeljárás (impeachment) induljon a Capitoliumnál január 6-án lezajlott zavargások miatt.

Trump a Fehér Ház elhagyása óta floridai birtokára vonult vissza. Néhány napja bejelentette, hogy támogatja korábbi fehér házi szóvivője Sarah Huckabee Sanders indulását Arkansas kormányzói pozíciójáért.

A héten 45 republikánus jelezte a Szenátusban, hogy alkotmányellenesnek tartja az impeachment eljárást Trump ellen, ami valószínűleg azt jelenti, hogy másodszor is el fog bukni az impeachment.

Kétségeket vet fel az eljárással kapcsolatban, hogy John Roberts legfőbb bíró visszautasította, hogy elnököljön a tárgyaláson, annak ellenére, hogy az amerikai alkotmány szerint ez lenne a feladata. Azonban az alkotmányban az impeachement hivatalban levő elnökökre vonatkozik, és megoszlanak a vélemények, hogy Trump esetében mi a helyes eljárás.

Van-e jövője Trumpnak és a trumpizmusnak?

Donald Trump ugyan elvesztette az elnöki széket, de még egyáltalán nem szabad végleg leírni – írja Anthony Zurcher a BBC oldalán.