Az oroszországi zsidókat megosztja a Putyin-Navalnij-ügy

Több tízezren követelték az orosz utcákon Alekszej Navalnij szabadon engedését múlt szombaton. Nem csak Vlagyivosztoktól Szentpétervárig töltötték meg az utcákat a tüntetők, hanem Tel-Avivban is az orosz nagykövetség elé vonultak – írja a The Jewish Chronicle. 

Navalnijt korábban csalással vádolták, részben megvakult egy merénylet során, többször is letartóztatták, eltiltották a közéleti szerepvállalástól 2033-ig, és novicsokkal is megmérgezte az FSZB. Egy bátor ellenzékiről van szó, akit nem lehet egykönnyen megtörni – írja a Chronicle. Az oroszországi zsidók egy része szimpatizál vele, és jogállamiságot szeretne, valamint a korrupció felszámolását követeli, másik részük viszont Putyin-párti, hiszen az orosz elnök nem antiszemita, és egy stabil Oroszországot tart fenn. Még a moszkvai Zsidó Múzeum és Tolerancia Központnak is adományozott. Miért választanák a járatlan utat a járt helyett?

Berel Lazar, a moszkvai Chábad főrabbija Putyinhoz és belső köreihez tartozik. Ő építette újjá a zsidó intézményeket, zsinagógákat a Szovjetunió bukása után.

Ráadásul, Benjamin Netanjahunak is jó viszonyt kell ápolnia Putyinnal, hogy ne keveredjenek összetűzésbe a szíriai hadszíntéren. Az oroszok nem avatkoztak közbe, amikor Izrael iráni hátterű célpontokat támadott Szíriában.

Ráadásul, van egy íratlan megegyezés az illiberalizmus előnyeiről is. Putyin nyitott az európai szélsőjobboldali pártok felé, Lazar szerint pedig minden rossz a liberalizmus következménye, az erkölcsi hanyatlásé, az értékválságé. Nem minden oroszországi zsidó ért egyet ezzel.

Amikor Navalnij 2013-ban elindult Moszkva polgármesteri címéért, két zsidó vezette a kampánystábját: Makszim Katz és Leonyid Volkov.

A zsidók mostani dilemmája hasonlít egy 50 évvel ezelőtti kérdésre, amikor Andrej Szaharov, ismert zsidó fizikus rendszeresen részt vett tüntetéseken. Szaharov támogatta az Izraelbe való disszidálás jogát. 1973-ban azonban letartóztatták, és 35 másik oroszországi zsidó írt nyílt levelet annak érdekében, hogy szabadon engedjék. Az univerzalizmus hagyományos zsidó értelmezése tehát ebben az esetben fontosabb volt, mint a nemzeti érdek.

Bár Putyin annak idején a KGB-ből indult, sikerült maga mögött hagynia a szervezet zsidógyűlölő, anticionista eszméit – írja a brit zsidó lap. A dilemma viszont a mai napig él, Putyin és Navalnij ellentéte pedig rávilágít azokra a különbözőségekre, ahogy a zsidók megélik zsidóságukat, és a zsidó tanításokat.

Borítókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Putyin: Ha az orosz vezetés állna a mérgezés mögött, Navalnij már halott lenne

Vlagyimir Putyin éves televíziós évértékelőjén kijelentette, hogy csak akkor adatja be magának a koronavírus elleni vakcinát, ha azt a szakemberek is ajánlják.