Putyin: Ha az orosz vezetés állna a mérgezés mögött, Navalnij már halott lenne

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évértékelőjében visszautasította azokat a vádakat, miszerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) áll az ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij megmérgezése mögött – írja a France 24.

A 44 éves aktivista egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton lett rosszul augusztus 20-án. Először az omszki kórházba szállították, később pedig Berlinben ápolták. Több nyugat-európai ország orvosszakértője szerint Navalnij szervezetében a novicsok nevű idegmérget mutatták ki, ezt viszont Moszkva tagadja.

Egy hétfőn nyilvánosságra került tényfeltáró riport szerint az FSZB vegyifegyver-szakértői már 2017 óta nyomoztak Navalnij után. A riport készítője, a Bellingcat telefonos cellainformációkra hivatkozott, és Navalnij maga is meg van győződve arról, hogy Putyin tudott a műveletről.

Putyin szerint, ha valóban az FSZB követte volna el a mérgezést, akkor a Kreml-kritikus aktivista már nem élne.

Az Európai Unió az eset óta szankciókat vetett ki több magas rangú orosz vezetőre – köztük az FSZB vezetőjére, Alekszander Bortnyikovra is – és befagyasztotta a bankszámláikat.

Putyin az évértékelőn azt is elmondta, hogy szerinte a Nyugat a felelős az újabb hidegháború kialakulásáért, mivel Oroszországnak reagálnia kellett a NATO keleti bővítésére, valamint arra, hogy az Egyesült Államok az elmúlt években felmondott egy sor fegyverzetkorlátozási szerződést.

Az orosz elnök reményét fejezte ki, hogy Bidennel sikerül majd rendezni a kétoldalú kapcsolatokban keletkezett problémáknak legalább egy részét. (Dmitrij Peszkov közölte, hogy egyelőre nincs előkészületben telefonbeszélgetés a hivatalban lévő orosz és a leendő amerikai elnök között.)

Saját terveivel kapcsolatban azt mondta, még nem döntötte el, hogy elindul-e 2024-ben esedékes elnökválasztáson.

A koronavírus-járványról szólva leszögezte, hogy Oroszország nem készül újabb zárlat bevezetésére. A 68 éves vezető kijelentette, hogy akkor fogja beoltatni magát a Covid-19 ellen, ha a vakcinát a szakemberek az ő korosztályának is javasolják. Ugyancsak a szakemberek ajánlásától tette függővé Oroszország határainak megnyitását.

Elismerte, hogy Oroszországnak nincs elegendő üzeme és felszerelése az oltóanyag gyártásához, de azt ígérte, hogy a kapacitás növekedni fog.

Az elnök nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a két szemben álló fél, Örményország és Azerbajdzsán beleegyezése esetén megnöveljék a Hegyi-Karabahban állomásozó orosz békefenntartók létszámát.

Putyin országos sajtótájékoztatóját járványhelyzet miatt online üzemmódban tartották meg. A négy és fél órás eseményt Novo Ogarjovóban, az elnöki rezidencián, a Kremlben dolgozó sajtóstábnak még külön megtoldották egy húszperces, élőben közvetített kérdezési lehetőséggel.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Navalnij:  „Élő halott voltam, amikor ide kerültem”

Az orosz politikus fényképet posztolt magáról az Instagramon a berlini Charité kórházból, és köszönetet mondott orvosainak, hogy megmentették.