Navalnij:  „Élő halott voltam, amikor ide kerültem”

A súlyos mérgezés gyanújával Németországba szállított Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus fényképet posztolt magáról szombaton az Instagramon a berlini Charité kórházból, és köszönetet mondott orvosainak, hogy megmentették.

„Élő halott voltam, amikor ide kerültem, de önöknek hála minden esélyem megvan arra, hogy ismét színvonalas életet éljek egy modern társadalomban” – írta. „Még remeg a lábam a lépcsőkön” – tette hozzá. A képen egy lépcsőházban áll, és kapaszkodik a korlátba.

Azonban nemrég még nem ismerte meg az ismerőseit, beszélni alig tudott, járni pedig egyáltalán nem, ami elkeserítette. Gyengének érzi magát, és hosszú felépülésre számít – írta.

Hétfőn közölte a Charité kórház, hogy a politikus állapota javul, és nincs már szüksége lélegeztetőgépre.

Svéd és francia szakértők is kimutatták a novicsokot Navalnij mintáiban

A német vizsgálatok alapján Alekszej Navalnijt a novicsok egy új fejlesztésű fajtával mérgezték meg.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A politikus a szeptember 13-i helyi választásokra készülő ellenzéki jelöltekkel találkozott, és a helyi tisztségviselők korrupciós ügyeiről forgatott videókat.

A repülőgép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak.

A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői azt állapították meg, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. Ezt egy francia és egy svéd laboratóriumi vizsgálat is megerősítette.

Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott. A méreganyagra vonatkozó bizonyítékok hiányára hivatkozva az orosz hatóságok bűnügyi nyomozást nem, csak előzetes vizsgálatot indítottak.

Putyin tagadja, hogy köze lenne Navalnij megmérgezéséhez

Moszkva továbbra is bizonyítékot követel a német féltől, és azt állítja, hogy az orosz vizsgálatok során nem találtak mérget Navalnij szervezetében.