Putyin tagadja, hogy köze lenne Navalnij megmérgezéséhez

Nem helytállóak és megalapozatlanok az Oroszország ellen a Navalnij-ügyben megfogalmazott vádak – közölte az orosz elnök Emmanuel Macronnal a Kreml kedden kiadott tájékoztatása szerint.

Macron azért hívta fel Putyint, hogy elmondja neki: a francia vizsgálat megerősítette, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen Novicsok típusú méreggel követtek el „gyilkossági kísérletet”, a vegyi fegyverekre vonatkozó normák megsértésével. A francia államfő vizsgálatot sürgetett a felelősök megállapítására.

Az újabb vizsgálatokkal már három, egymástól független laboratóriumban is kimutatták, hogy Novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg az orosz ellenzéki politikust.

„Egy hiteles és átlátható vizsgálat keretében szükség van arra, hogy Oroszország tisztázza a helyzetet” – mondta a francia elnök az Elysée-palota szerint orosz kollégájának. Macron emlékeztetett arra, hogy „Franciaország a saját vizsgálatai alapján osztja több európai partnerének álláspontját arról, hogy Novicsok harci idegméreg használatával mérgezés történt”.

Az orosz elnök elmondta: a történtek valós körülményeinek tisztázásához arra van szükség, hogy a német szakemberek szolgáltassák ki a Navalnijtól vett biológiai mintákat és az azokkal végzett vizsgálatok hivatalos következtetéseit, valamint működjenek együtt az orosz orvosokkal. A Kreml szerint Macron és Putyin megállapodott: igyekeznek elősegíteni az európai partnerekkel való esetleges együttműködés paramétereinek meghatározását ebben az ügyben.

Svéd és francia szakértők is kimutatták a novicsokot Navalnij mintáiban

A német vizsgálatok alapján Alekszej Navalnijt a novicsok egy új fejlesztésű fajtával mérgezték meg.

Miután a német kormány hétfőn bejelentette, egy francia és egy svéd vizsgálat is megerősítette, hogy Navalnijt Novicsokkal mérgezték meg, Alekszandr Szabajev, Omszk megye főtoxikológusa a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva megismételte: az állítás nincs összhangban a páciensnek az omszki kezelésen megfigyelt klinikai képével, mert akkor nem voltak mérgezésére utaló adatok.

Mint mondta, az ellenzéki politikustól vett mintákat „több szakértői osztályú laboratóriumban elemezték a legkorszerűbb berendezések és kutatási eljárások alkalmazásával”.

Putyin és Macron egyébként a telefonbeszélgetés során kifejezte érdekeltségét a fehérorosz helyzet mielőbbi békés, tárgyalásos úton való stabilizálásában. Az orosz elnök megerősítette: megengedhetetlennek tartja, hogy egy szuverén ország ügyeibe megkíséreljenek beavatkozni, és a legitim kormányra nyomást gyakoroljanak.

Közben tovább javult Navalnij egészségi állapota – közölték a Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus orvosai. A Charité egyetemi klinika közleménye szerint Alekszej Navalnijt sikerült teljesen leszoktatni a mesterséges lélegeztetésről. A páciens egyre jobban képes mozogni, időnként már betegágyát is el tudja hagyni – tették hozzá.

A mérgezéses tünetekkel ápolt politikust egy hete ébresztették fel a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából. A gépi lélegeztetésről is akkor kezdték leszoktatni.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A kómába esett politikust az ottani kórházba szállították. Kezelését augusztus 22-től folytatják Berlinben.

A német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriumában kimutatták, hogy Novicsok típusú harci idegméreg okozta szervezetének összeomlását. A német kormány a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve szeptember 2-án közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól, és egyeztet EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről – közölték.

A Der Spiegel című német hírmagazin a hét végi számában arról írt, hogy a német hatóságok szerint a Kreml lehet a mérgezés hátterében.

A támadók arra számíthattak, hogy Navalnij Szibériából Moszkva felé, út közben, a repülőn életét veszti. Halálát csak az akadályozta meg, hogy a pilóta rögtön leszállt a legközelebbi repülőtéren, és az orvosok azonnal az atropin nevű ellenméreggel kezdték meg kezelését.

A német szövetségi kormány hétfőn közölte, hogy Svédországban és Franciaországban végzett vizsgálatok is Novicsokot mutattak ki Alekszej Navalnij mintáiban. Moszkva bizonyítékot követel a német féltől, és azt állítja, hogy az orosz vizsgálatok során nem találtak mérget Navalnij szervezetében.

A V4-ek nemzetközi vizsgálatot sürgetnek Oroszország ellen Navalnij megmérgezése miatt

Kemény hangú közleményt adtak ki a visegrádi országok, vagyis Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország miniszterelnökei.