Svéd és francia szakértők is kimutatták a novicsokot Navalnij mintáiban

A különleges laboratóriumokban végzett újabb vizsgálatokkal immár három, egymástól független helyen is kimutatták a szakemberek, hogy novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg Alekszej Navalnijt — jelentette be a német kormány tájékoztatási hivatala (BPA). 

A Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus szervezetéből vett mintákat először a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott intézetében vizsgálták meg.

Svédországban és Franciaországban a német kormány felkérésére végeztek elemzést, új mintákon.

„Ismételten felszólítjuk Oroszországot arra, hogy adjon magyarázatot ezekre az eseményekre” — mondta Steffen Seibert német kormányszóvivő hozzátéve, hogy Berlin folyamatosan egyeztet európai partnereivel a további lépésekről.

A szóvivő egyben a vegyi fegyverek tilalmáról szóló konvenció „súlyos megsértésének” nevezte a mérgezést.

A szóvivő azt is bejelentette, hogy Navalnij mintáit elküldték a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetetnek (OPCW) is, amely ugyancsak elemzéseket végeztet referencia-laboratóriumaiban.

Alekszej Navalnij. Fotó: MTI

Angela Merkel kancellár korábban azt mondta: Navalnij „egy olyan bűncselekmény áldozata, amellyel el akarták hallgattatni”.

A Der Spiegel című hírmagazin hétvégi számában biztonsági körökből származó értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy a német vizsgálatok alapján

Alekszej Navalnijt a novicsok egy új fejlesztésű fajtával mérgezték meg.

Az anyag „keményebb” — erősebb hatású –, mint az eddig ismertek — fogalmazott Bruno Kahl, a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) vezetője egy bizalmas megbeszélésen.

Az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett harci idegméreg „új generációs” változata a legfontosabb jele annak, hogy

Vlagyimir Putyin orosz államfőnek is lehet köze az Alekszej Navalnij elleni merénylethez

– írta a Der Spiegel, rámutatva, hogy minél ritkább az anyag kémiai összetétele, annál valószínűbb, hogy csak orosz állami szervek közreműködésével lehet hozzájutni.

Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították.

A Der Spiegel beszámolója szerint a támadók arra számíthattak, hogy az ellenzéki politikus út közben, a repülőn életét veszti. Halálát csak az akadályozta meg, hogy a pilóta rögtön leszállt a legközelebbi repülőtéren, és az orvosok azonnal atropinnal kezdték meg kezelését.

A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították a Charité egyetemi klinikára a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében.

A német kormány a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve szeptember 2-án közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában.

Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól, és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről — közölték.

Szeptember 7-én a Charité közölte, hogy Navalnijt felébresztették a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről. A páciens egészségi állapota javult, megszólításra reagál, de továbbra sem lehet kizárni, hogy „súlyos mérgezése” tartós hatásokkal jár — áll a közleményben.

A Kreml értelmezése szerint nem nyert megerősítést a mérgezés ténye, ezért nincs ok büntetőeljárásra.

A V4-ek nemzetközi vizsgálatot sürgetnek Oroszország ellen Navalnij megmérgezése miatt

Kemény hangú közleményt adtak ki a visegrádi országok, vagyis Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország miniszterelnökei.