Vitát kavart a szólásszabadságról a vezető rabbi szatirikus ábrázolása

Míg dúl a konfliktus a haredi közösséggel a lezárások megszegése miatt, a kritikusok az Erec Nehederet című szatírikus műsor egyik szkeccsét is célba vették, amely szerintük “tiszteletlenül, és sértően” ábrázolja Chaim Kanievsky rabbit. Mások bátornak tartják a szatírát — írja a Times of Israel.

A népszerű TV-műsor szerdán váltotta ki a vitát: több politikus és közéleti személyiség tiszteletlennek és sértőnek találta az ultraortodox rabbi szatirikus ábrázolását a vallási közösséggel szemben. Mások viszont bátornak találták a szkeccs időzítését.

Az elmúlt hét folyamán a haredi közösségek több helyen is lázongtak, valamint összecsaptak a rendőrökkel, akik a koronavírus miatti lezárásokat akarták érvényesíteni.

A fertőzöttségi ráta különösen magas az ultraortodox közösségekben.

Az Erec Nehederet a haredi közösség emblematikus alakját figurázta ki különösen azt a tényt, hogy néhány nappal ezelőtt Benjamin Netanjahu miniszterelnök nagyfokú tiszteletet mutatott Kanievsky rabbi iránt.

A szkeccs elején a házigazda, Eyal Kitzis üdvözölte Izrael vezetőjét a színpadon: de Nethanjahu helyett egy színész érkezett, aki a 93 éves Kanievskyt játszotta. A szkeccs további részében a színész értelmetlenül motyogott a szakálla alá. Aztán megjött a Netanjahut játszó színész is, aki minden apró megmozdulására a rabbitól kért engedélyt.

Ez azt parodizálta ki, hogy Netanjahunak többször is könyörögnie kellett azért, hogy az ultraortodoxok tartsák be a koronavírus miatti rendelkezéseket – gyakran eredmény nélkül.

Kritikusai szerint azért nem lépett fel elég keményen, hogy ne bőszítse fel ultraortodox koalíciós partnereit.

Habár a szkeccs főként Netanjahura fókuszált, az ultraortodox közösség és a vallásos politikusok háborodtak fel rajta a legjobban. Szerintük a rabbi egy fontos spirituális vezető rengeteg zsidó számára szerte a világon, az ábrázolás pedig őket is sérti. Kanievsky egyik unokája is felszólalt a szkeccs ellen.

A műsort sugárzó 23-as csatorna szerint a műsor producerének telefonszámát közzétették a közösségi médiában és arra biztatják a felhasználókat, hogy zaklassák a férfit.

Többen viszont a szólásszabadságra hivatkozva védték meg az ábrázolást.

Joel Razvozov, a Jes Átid képviselője szerint gond van a szólásszabadsággal, ha egy szatirikus műsornak félnie kell attól, hogy egy rabbit parodizáljon.

Többen pedig a francia Mohammed-karikatúrákhoz hasonlították a helyzetet, az Erec Nehederet bátorságát pedig a Charlie Hebdoéhoz.

A hosszú ideje futó szkeccs-sorozat egyébként a múltban is több politikai és vallási figurát parodizált, és többször is éles kritika kereszttüzébe került: 2018-ban antiszemitizmussal is megvádolták őket, amikor az ország Eurovízió-győztes énekesét parodizálták.

A jelenlegi alkalom azért különleges, mert egy olyan időpontban történt, amikor a szekuláris és a haredi közösségek közti feszültség különösen magas. Szinte naponta történnek erőszakos összecsapások a haredi többségű Bné Barakban tüntetők és a rendőrök között.

Az erőszakot többen is elítélték, köztük Jitzhak Josef szefárdi főrabbi is.

Kanievsky rabbi az egyik legbefolyásosabb vezetője a közösségnek, valamint a nem-haszid litván ultraortodox közösségnek is, akiknek száma Izraelben több százezres.

Októberben Kanievsky rabbi maga is elkapta a koronavírust, mindössze két nappal azután, hogy a Haaretz beszámolt arról, hogy megszegte a karanténintézkedéseket. A rabbit hosszú ideje kritizálják azért, ahogy a követőit vezeti a járvány alatt, és amiért arra utasította az iskolákat, hogy a kormány döntésének ellenére maradjanak nyitva.

Nincs megegyezés az ultraortodox rabbik között az iskolák bezárásáról

Péntektől teljes zárlat Izraelben. A legfontosabb haredi rabbik a szabályok betartására buzdítanak.