Nincs megegyezés az ultraortodox rabbik között az iskolák bezárásáról

Az ultraortodox zsidó közösség két legmagasabb rangú rabbija közül még egyik sem foglalt állást az iskolák bezárásával kapcsolatban. Chaim Kanievsky és Gershon Edelstein rabbik arra viszont felszólította a hívőket, hogy kövessék az egészségügyi minisztérium járványügyi előírásait – számol be a The Jerusalem Post.

A szeptember-októberi lezárások alkalmával Kanievsky még azt tanácsolta az iskolavezetőknek, hogy tartsák nyitva az iskolákat. Sajtóértesülések szerint a jeruzsálemi polgármesternek, Moshe Lionnak ezúttal sikerült megegyeznie Kanievskyvel a fővárosi ultraortodox iskolák két hetes bezárásáról, de sem ő, sem a képviselői nem reagálnak a témában feltett kérdésekre.

A rabbi viszont arra szólította fel a hívőket, hogy különös tekintettel legyenek a betegekre, és a veszélyeztetett csoportba tartozókra is.

Edelstein képviselői azt mondták, a rabbi egyelőre még nem döntött az iskolák bezárásával kapcsolatban. Az őszi lezárások alatt ő óvatosabb volt, és bár arra szólította fel az iskolavezetőket, hogy tartsák nyitva az intézményeket, arra is figyelmeztetett, hogy lehetőleg ne kerüljenek összetűzésbe emiatt a kormánnyal és a rendőrséggel. „A lakosságnak 100 százalékban követnie kellene az orvosok utasításait, hogy ne tegyenek kárt másokban” – mondta a rabbi.