Egy lépéssel közelebb a Trump elleni impeachment-eljáráshoz, miközben ügyvédjét is perlik

Eljuttatták hétfőn az amerikai szövetségi képviselőház illetékesei a Donald Trump előző elnökkel szemben indított impeachment (alkotmányos vádeljárás) dokumentumait a szenátusnak, amely dönteni hivatott az elnök felelősségre vonásáról.

Az impeachent-eljárás nagyban hasonlít egy bírósági tárgyalásra, melyben a képviselőház vádat emel, a felsőház, a szenátus pedig lefolytatja a tárgyalást, és dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, felelősségre kell-e vonni az elnököt.

Trump ellen a demokrata képviselők és több republikánus politikus szavazatával lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a Trump által elveszített, novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni.

A Capitolium elleni támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Trump szenátusi tárgyalása február 9-én kezdődik, és ha a szenátus elítéli, akkor elveszíti a volt elnökként neki járó juttatásokat, és soha többet nem indulhat újra elnökválasztáson.

A szenátusban azonban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a felsőházban a demokratáknak nincs meg ehhez a kellő többségük.

Mindeközben Trump ügyvédje, Rudy Giuliani, volt new yorki polgármester is per elé néz, ugyanis több mint 1,3 milliárd dolláros (382 milliárd forint) kártérítési keresetet indított hétfőn a szavazógépeket gyártó Dominion vállalat megalapozatlan, az elnökválasztással kapcsolatos csalásokra vonatkozó kijelentései miatt.

Az egyik washingtoni szövetségi bíróságon benyújtott kereset szerint a volt New York-i polgármester rágalmazást követett el,  ezzel komolyan ártott a cég hírnevének és anyagi hasznot is húzott hamis állításaiból.

Két héttel korábban a Dominion hasonló keresetet nyújtott be Sidney Powell ügyvéd ellen, aki Giulianival együtt ahhoz a jogászcsapathoz tartozott, amely erősen vitatott eszközökkel igyekezett megfordítani Trump választási vereségét.

Giuliani és Powell nyíltan azzal vádolták a Dominiont, hogy a szavazógépeiben használt szoftverrel a november 3-i elnökválasztást Trump demokrata párti kihívójának, Joe Bidennek a javára manipulálta.

A dpa német hírügynökség szerint a két jogász nem támasztotta alá állításait bizonyítékkal, hanem összeesküvés-elméleteket szőttek, miszerint a csalás Hugo Chávez néhai venezuelai államfő környezetéhez vezethető vissza, a választási eredmények meghamisítására indított kereseteikkel pedig nem értek el sikert. Az amerikai választási hatóságok visszautasították a csalással kapcsolatos vádakat.

Van-e jövője Trumpnak és a trumpizmusnak?

Donald Trump ugyan elvesztette az elnöki széket, de még egyáltalán nem szabad végleg leírni – írja Anthony Zurcher a BBC oldalán.