Amerika nagy megtisztítása (és Izrael)

A Demokrata Párt és az amerikai vállalatok közötti váratlan összeborulás baljós lépés Izrael számára.

Joe Biden beiktatásának napja egyben a „demokrácia napjának tűnt”. Valójában viszont a demokrácia amerikai állapotán semmi ünnepelnivaló nincs – írja Caroline Glick az Israel Hayomnak írt véleménycikkében.

A televíziók beszélő fejei, a demokrata párttagok, és néhány Trump-ellenes republikánus szerint Amerika minden problémája arra vezethető vissza, hogy Donald Trump és kongresszusbéli emberei megtámadták az elnökválasztás eredményét néhány mozgóállamban. A széles körű választási csalást figyelmen kívül hagyják, és ragaszkodnak ahhoz, hogy Trump zendülésre uszította híveit, és ezzel veszélyeztette az amerikai demokrácia alapjait.

Trump ellen impeachment-eljárást indítottak a január 6-ai zavargások után a demokraták, és Ted Cruz, valamint Josh Hawley szenátorokat is száműzni akarták a Szenátusból, mert ők is részt vettek a választási eredményt megtámadó jogi eljárásban. A demokraták elfelejtik, hogy Nancy Pelosi és Hillary Clinton 2016 novembere óta „illegitimként” hivatkoznak Trump elnökségére, és szerintük a jó amerikai dolga, hogy ellenálljon a „rezsimnek”. Senki nem vádolta azzal Pelosit vagy Clintont, hogy zavargásokat gerjesztett, pedig több százezren vonultak utcára Amerika-szerte Trump győzelme után, hogy tüntessenek az eredmény ellen.

Ha a Capitoliumnál január 6-án történteket felkelésnek nevezzük, akkor felkelésnek kell neveznünk azt is, ami Amerika-szerte történt tavasszal és nyáron, a demokraták és a vállalatok lelkes támogatásával és anyagi hozzájárulásával. Hétszáz rendőr sérült meg, több tucat embert halt meg, és  több tízezer üzletet rongáltak meg az Antifa és a Black Lives Matter zavargásai során. Az általuk okozott anyagi kárt kétmilliárd dollárra becsülik, kormányzati épületeket ostromoltak, rongáltak meg, vagy égettek porig.

Az igazság az, hogy sem a demokratáknak, sem a republikánusoknak nincs igazuk. A politikusok mindkét oldalon, minden szinten megkérdőjelezik a számukra kellemetlen választási eredményeket. Ez eddig is így volt, de akárhogyan próbálkoztak, nem sikerült aláásniuk az amerikai demokrácia alapjait. A Forradalom óta rendszeresek a tömegtüntetések az Egyesült Államokban, a tüntetéshez való jog pedig annyira szent, hogy az alkotmány első kiegészítésében is szerepel. Vannak törvények arra vonatkozóan is, meddig tart a tüntetés, és honnan kezdődik a törvénysértés. A rendfenntartás a tüntetéseken pedig éppen annyira amerikai, mint maguk a tüntetések.

Fox News: A baloldal és a demokraták csak akkor ítélik ez az erőszakot, ha ez áll az érdekükben

„Ugyan Joe Biden az egység fontosságát hangsúlyozza, többen úgy érzik, hogy pártja csak akkor ítéli el az erőszakot, ha ez érdekében áll” – állítja a Fox News publicistája.

Az amerikai demokráciára leselkedő veszélyt nem az utcán kell keresni, és nem is azoknál a politikusoknál, akik megkérdőjelezik egy választás eredményét. A legsúlyosabb veszélyt a Demokrata Párt és a vállalatok közti összeborulás jelenti az amerikai demokráciára nézve. Angelo Codevilla politikai filozófus „oligarchákként” hivatkozott ezekre az egyesített erőkre. Ez a felemelkedő oligarchia most valami olyat tesz, amit talán a „nagy megtisztulás” kifejezéssel lehet a legjobban körülírni.

Ez a példátlan esemény az amerikai történelemben nem arról szól, hogy az egyik oldal magához ragadja a hatalmat. Sokkal inkább arról, hogy megtagadja a másik féltől, hogy egyáltalán versenybe szálljon a hatalomért. A megtisztulás célja nem az, hogy a Trump-híveket Biden-hívekkel helyettesítsék a rendszerben – minden alkalommal hasonló történik, amint egy adminisztráció hivatalba lép.

A cél az, hogy a Republikánus Pártot eltöröljék, mint lehetőséget a szavazólapokról, és egyfajta egypártrendszert építsenek ki az Egyesült Államokban. A demokratáknak ehhez nem csak politikusokra, hanem a vállalatok vezetőire, és a tech óriások vezetőire is, akik elnyomják, elhallgattatják, kriminalizálják azt a több tízmillió embert, akiknek annyi a bűnük, hogy Trumpra, vagy a Republikánus Pártra szavaztak.

A tech óriások összehangoltan törölték Trump fiókjait, és ez csak a kezdőlépés volt részükről. Nemsokára követte az impeachment-eljárás, és mindkettő vita és bizonyíték nélkül történt, a demokrata törvényhozók jóváhagyásával, és azoknak a republikánusoknak a segítségével, akik nem támogatják Trumpot. Minden okunk megvan azt gondolni, hogy az uralkodó párt a következő hónapokban, években visszaél a hatalmával, hogy tönkretegye Trumpot, vagy úgy, hogy csődbe viszik, vagy további üldöztetésnek lesz kitéve. Tudják, hogy ha Trump kitart, megbuknak a következő választáson, tehát folytatniuk kell az üldöztetését.

A tech cégek zsarnoksága — Hogy jutottunk ide és mi a megoldás?

A tech-cégek önkényes viselkedése annak köszönhető, hogy teljesen elmaradt a törvényi szabályozásuk – írja Michael Lind a Tablet hasábjain.

A közeljövőben Trumpnak meg kell jelennie a szenátus előtt, ráadásul a képzett ügyvédek félnek elvállalni a képviseletét. És minden okuk megvan a félelemre. Például, Cleta Mitchell neve régóta jól csengett washingtoni körökben. Mitchell tagja volt annak a jogászcsapatnak, akik eljárást indítottak a georgiai választási eredmények miatt. Mihelyst ez a hír eljutott a Lincoln Project tagjaihoz, megfenyegették Mitchell ügyvédi irodáját, hogy ha így folytatja, könnyen elveszítheti klienseit. Másnap Mitchell bejelentette lemondását, egy órával később pedig minden rá vonatkozó szöveg eltűnt az ügyvédi iroda honlapjáról. Washington egyik legjobb ügyvédjét egyszerűen eltörölték. Hetekkel azelőtt a Lincoln Project hasonlóan bánt el két másik ügyvédi irodával is, akik a pennsylvaniai eredmények felülvizsgálatánál képviselték Trumpot – csak úgy menekülhettek meg a teljes eltörlés elől, ha tovább már nem képviselték az Egyesült Államok elnökét.

Izrael számára rossz hír, hogy ez nem csak amerikai probléma. Az Új Remény párt vezetőjének, Gideon Száárnak köszönhetően Izraelben is megjelentek a felbujtók: állítólag a Lincoln Project négy tanácsadóját is felkérte arra, hogy szervezzék meg a Benjamin Netanjahu elleni kampányát a márciusi választások előtt. A Lincoln Projectet egyébként korábbi republikánusok vezetik, akik arra tették fel az elmúlt négy évüket, hogy démonizálják Trumpot, ezzel segítve a demokratákat. 2020-ra láthatóan nem értek el nagy sikert: Trump 11 millióval több szavazatot kapott, mint amivel 2016-ban nyerni tudott.

Trump nem azért veszített, mert a republikánusok nem támogatták többé. Azért veszített, mert a demokraták masszívan növelni tudták szavazóbázisukat. A választások után azonban a Lincoln Project túlnőtt önmagán, és élen jár Trump támogatóinak ellehetetlenítésében.

Az Izraeli baloldal egyébként hasonlóan próbálta ellehetetleníteni Netanjahut és híveit, kevés sikerrel. Száár lépésének viszont hasonló következményei lehetnek, mint ami megrengette a világ legbiztosabb lábakon álló demokráciáját is: Izrael politikai vérkeringésébe is becsatornázta a „megtisztulást”. Hasonlóra számíthatunk tehát, ha Szaár győzedelmeskedik a választásokon.

Netanjahu riválisa Trump-ellenes tanácsadókat alkalmaz

Gideon Száár azzal vádolja Netanjahut, hogy a Likudot személyes túlélésének eszközeként használja az ellene folyó korrupciós vizsgálatban. Ebben kéri a Lincoln Project segítségét.