Fox News: A baloldal és a demokraták csak akkor ítélik ez az erőszakot, ha ez áll az érdekükben

Habár a demokraták és a “liberális média” képviselői jogosan ítélték el a Capitoliumnál történt zavargásokat, Brian Flood, a Fox News publicistája szerint nem következetesek az erőszakos események ellen való kiállásban. Kiemelte: ugyan Joe Biden az “egység” fontosságát hangsúlyozza, többen úgy érzik, hogy pártja csak akkor ítéli el az erőszakot, ha ez érdekében áll.

Erre jó példának tartja azt, hogy nem túl sok baloldali figura szólalt fel, amikor Rand Paul republikánus szenátort megtámadta a szomszédja 2017-ben fűnyírás közben. A szenátort a földre lökték és hat bordáját is eltörték. A támadás után Paul a “baloldal által sulykolt narratívát” hibáztatta a nemzet megosztottságáért. A Fox&Friends nevű műsorban arról is beszélt, hogy a Twitteren több balos felhasználó a halálát kívánta. Kiemelte, hogy támadója is erőszakos üzeneteket osztogatott meg a felületen.

A GQ ekkor ezt a címet adta egy cikkének: “Úgy tűnik, hogy Rand Paul a legrosszabb szomszéd, akit kifoghatsz.” Az írásban egy “hülyéhez” hasonlították Pault, amikor kertjének szeretetéről van szó, a liberális színész, Tom Arnold pedig Twitteren gúnyolódott Paulon, többekkel egyetemben.

Ez azután történt, hogy Madonna arról beszélt, hogy elgondolkodott azon, hogy felrobbantsa a Fehér Házat, Kathy Griffin pedig egy Trump-bábu levágott fejével fotózkodott.

A szerző megemlíti a demokrata törvényhozót, Maxine Waterst is, aki azt mondta, hogy szeretné megfenyegetni a republikánusokat. Arra biztatta követőit, hogy mindenhol adják Trump kormánytagjainak tudomására, hogy nem látják szívesen őket.

“Az emberek egészen addig fogják őket zaklatni, amíg azt mondják az elnöknek, hogy »Nem, ezután nem maradok veled«” – mondta Waters.

Erről akkor beszélt, amikor a Fehér Ház akkori sajtófőnökétől, Sarah Sanders-től megtagadták a kiszolgálást egy helyi étteremben, valamint Kirstjen Nielsen biztonsági államtitkárt és Stephen Miller tanácsadót is zaklatták liberális aktivisták.

Waters felszólítása a nyilvános zaklatásra eredményes volt. Ted Cruz szenátornak és feleségének el kellett menekülnie egy washingtoni étteremből, ahol dühös tüntetők várták őket. Sanders ekkor Waters-t hibáztatta a Trump-támogatók elleni gyűlöletkeltésért.

A demokrata házelnök, Nancy Pelosi elfogadhatatlannak nevezte Waters megszólalásait, de pártja nem volt hajlandó szembefordulni a progresszív Watersszel. Többen inkább Pelosi-t hibáztatták azért, mert elítélte. Egyértelműen kitűnt, hogy a demokrata szavazók nem értenek egyet vele ebben az ügyben.

Ezen felül demokrata tüntetők Mitch McConnell-t és a feleségét is többször zaklatták.

Waters azonban teljesen máshogy állt a Capitoliumba betörő zavargókhoz, mint a republikánus politikusokat zaklató demokrata aktivistákhoz.

“Az elnök a hivatali ideje után is gyakorolni akarja a hatalmat” – mondta múlt héten. “Képes arra, hogy polgárháborút kezdjen.”

De nem ő volt az egyetlen, aki máshogy kezelte a republikánus politikusokat zaklató demokrata aktivistákat, mint azt, hogy Trump felbujtására hívei megostromolták a Capitoliumot.

A szerző állítása szerint a “liberális média” komoly erőfeszítést tett arra, hogy a 2020-as, néha erőszakos tüntetések résztvevőit nagy részben békésnek állítsa be. Ám máshogy álltak ahhoz a helyzethez, amikor Trump követői voltak a zavargók.

Chris Cuomo, a CNN munkatársa még ilyet is mondott: “Hol van az előírva, hogy a tüntetőknek udvariasnak és békésnek kellene lenniük?” Ám ő is máshogy érzett a capitoliumi eseményekkel kapcsolatban.

“A tüntetők felszólalnak. Mérgesen. Nem békésen… felháborodva, káromkodva… ehhez megvan minden joguk. A lázadásra nincs. A bűnözésre sincs. Ez egy csőcselék volt, ami bezúdult a Capitoliumba, és könnyedén megúszták. Itt tartunk” – tweetelte.

Amikor korábbi megszólalásait hozták fel ellene, azzal védekezett, hogy “alaptalan a párhuzamok felállítása.”

A szintén CNN-es Don Lemon múlt héten azt mondta, hogy a capitoliumi zavargás nem összehasonlítható a nyári, rendőri erőszak elleni zavargásokkal, mert azok tényeken alapultak. A szerző szerint Lemon nem veszi kellően komolyan az erőszakot, ha azt balosok hajtják végre.

“Rosszul vagyok attól, hogy ezeket párhuzamba akarják állítani. Nem lehetösszehasonlítani azt, ami tavaly nyáron történt azzal, ami most folyt a Capitoliumnál” – mondta Lemon. “Két külön dologról van szó. Az egyiknek a nép adta az alapját, és a faji igazságosságról, a bűnügyi igazságosságról szólt – arról, hogy a rendőrség ne kezelje másként a színesbőrűeket, mint a fehéreket. Oké? Ez nem egy hazugság. Ez egy tény. Ellenőrizd. Ami a Capitoliumnál történt, annak egy hazugság volt az alapja – és az elnök felbujtására történt.”

A szerző szerint a demokraták hozzáállása nem javult Waters kommentjei óta.

Cuomo idősebb testvére, Andrew Cuomo New York-i kormányzó például ezt mondta Trumpról tavaly: “Ha nem lennék kormányzó, valószínűleg bemostam volna neki egyet.”

Flood szerint habár a két párt képviselői egybehangzóan ítélik el a capitoliumi zavargásokat, többek szerint itt az idő arra, hogy a demokrata vezetők felelősséget vállaljanak azért, mert “meggyújtották a lángot, ami a demokraták által vezetett városokban tombolt az elmúlt négy évben.”

Egyes zsidók továbbra is kiállnak Trump mellett, bár az erőszakot elítélik

Eközben antiszemiták is részt vettek a Capitolium ostromában, az Izrael-ellenes AOC pedig szolidáris a zsidókkal.