Netanjahu riválisa Trump-ellenes tanácsadókat alkalmaz

Gideon Száár, a Likud pártból nemrég távozott politikus, aki különösen veszélyes lehet Netanjahu számára a márciusban megrendezésre kerülő választásokon a Lincoln Project névre hallgató politikai csoportot bízta meg kampánya tanácsadójaként. A szervezet amerikai republikánus-konzervatív politikusokból álló formáció, amely a 2016-os amerikai választások alatt Trump ellenes ténykedésével hívta magára a közvélemény figyelmét – írja a Times of Israel.

A megbízás tényét Száár kampánystábja megerősítette, azonban a tanácsadók nevét egyelőre nem közölték

Steve Schmidt, Rick Wilson, Stuart Stevens és Reed Galen a Lincoln Project alapítói korábban azon dolgoztak, hogy a Republikánus párt akadályozza meg Trump jelölését morális, erkölcsi okokra hivatkozva. A Lincoln Project küldetése, saját elmondásuk szerint, az állami vezetők „felelősségre vonása”.

Száár kampányhoz közeli forrás szerint a négy alapító valószínűleg a közeljövőben Izraelbe látogat.

A Lincoln Project mottója igen hasonló Száár üzenetéhez, aki azzal vádolja Netanjahut, hogy a Likudot személyes túlélésének eszközeként használja az ellene folyó korrupciós vizsgálatban.

Egy szombati interjúban Száár azt mondta, hogy a Likud „partner” lehet a választási győzelme után alakított kormánynak, azonban abban Netanjahu, az ellene indított büntetőeljárás miatt, nem tudna miniszterként szolgálni.

Az 54 éves Száár 1999-ben kabinettitkárként lépett be az izraeli politikába Netanjahu első ciklusa alatt. Miután Netanjahu 2009-ben hatalomra került, kulcsfontosságú tisztségeket töltött be.

Sok más, gyorsan feltörekvő Likudistához hasonlóan, végül Száár is elveszítette Netanjahu bizalmát, ezt követően 2014-ben szünetet tartott a politikában, hogy új feleségével, és gyermekeikkel töltsön több időt.

2019-ben tért vissza és úgy tűnt, soha viszonyát Netanjahuval nem sikerült rendeznie. Még ugyan abban az évben igyekezett is leváltani Netanjahut a párt vezetői tisztségéből, azonban kísérlete sikertelen volt. Száár nem titkolta, hogy a miniszterelnök ellen folytatott harca személyes. Abban a beszédben, melyben bejelentette új pártja indulását a következő választáson, Száár Netanjahut azzal vádolta, hogy „személyi kultuszt” igyekszik létrehozni, hogy meneküljön az őt érő korrupciós vádak elől.

Tájkép csata előtt

A belpolitikai válság először került az Izrael biztonságát veszélyeztető három legnagyobb fenyegetés közé. Nagy Gabriella elemzése.