Ők a Biden-adminisztráció zsidó tagjai

kultúrtörténész

Joe Biden amerikai elnök a beiktatását megelőző hónapokban kialakította az új kabinetet, melynek kulcsszerepeibe több zsidó származású, vallású embert is delegált.

Az elnök választásai az amerikai zsidóság változatosságának megfelelően a legkülönbözőbb vallási hátterű emberekre esett. Kulcspozícióba került ortodox zsidó, konzervatív zsidó, szekuláris zsidó, de egyébként az Egyesült Államokban ez nem is különösebben számít, hiszen a kiválasztott emberek, nem a származásuk, hanem a tudásuk alapján jutottak a fontos pozíciókba. Tehát kik és mik lettek?

Anthony Blinken, külügyminiszter (Secretary of State)

Tony Blinken 2008-ban csatlakozott Biden csapatához, az akkori amerikai elnökjelöltségért való induláskor. Bár az elnök végül Barack Obama lett, Blinken a „pikszisben” maradt és először nemzetbiztonsági tanácsadó, majd külügyminiszter-helyettes lett.

Izraelt illetően Blinken alapvetően egyetért a demokraták fő vonulatával, tavaly nyáron már ki is jelentette, hogy hatalomra kerülésük után nem akarnak katonai segítséget nyújtani a zsidó államnak olyan hadműveletekben, mint például az annektálás.

Ugyanakkor szintén tavaly Blinken elismerően szólt a Trump kormány által közvetített békemegállapodásokról Izrael és Bahrein, illetve az Egyesült Arab Emírségek között.

Blinken zsidósága azért is lehet érdekes a hazai olvasóknak, mert több szálon is kötődik Magyarországhoz:

édesanyja, Judith Frehm apai ágon magyar származású volt, de ő már New Yorkban született. Miután szülei elváltak, apja egy Budapesten született magyar zsidó nőt vett feleségül, Ermer Verát, – Blinken mostohaanyja 1950-ben menekült a kommunista diktatúra elől az Egyesült Államokba. Apja Donald Blinken a rendszerváltást követően az első amerikai nagykövetként teljesített szolgálatot 1994–1997 között, a megbizatása után pedig feleségével közösen írták meg emlékiratukat Vera and the Ambassador: Escape and Return (”Vera és a nagykövet: Menekülés és visszatérés”) címen. A szolgálatuk ideje alatt gyűjtött dokumentumokat a Soros Györgyhöz fűződő alapítványnak, a Nyílt Társadalom Archívumnak ajándékozták, mely 2015 óta a pár nevét viseli.

Biden külügyminisztere a kétállami megoldás híve

Anthony Blinken leszögezte: a nagykövetség marad Jeruzsálemben, és továbbra is elismerik azt Izrael fővárosaként, valamint visszalépnek az iráni atomalkuba, ha Irán ismét teljesíti annak feltételeit.

David S. Cohen, a CIA igazgatóhelyettese (CIA Deputy Director)

Cohen az iráni kérdések egyik specialistájának számít, ami valószínűleg Biden nagy segítségére fog válni, mivel az új elnök újra akarja tárgyalni az iráni nukleáris megállapodást.

A CIA második embere már fiatal korától fogva foglalkozik zsidó témájú közügyekkel. Első munkahelye a Nathan Lewin ügyvédi irodában volt, ahol egyik feladata az volt megvédje a városok azon jogát, hogy köztéri hanukai menórákat állíthassanak fel.

Merrick Garland, igazságügyi miniszter (Attorney General)

Ügyvéd és jogász, eddig az Egyesült Államok fellebbviteli bíróságának a Columbia District Circuit körzetének bírája volt.

Garland nagyszülei a 20. század elején orosz pogromok elől menekültek az Egyesült Államokba. Konzervatív zsidó családban nevelkedett, anyja, Shirley Horwitz a chicagói zsidó idősek szervezetének  (CJE SeniorLife) az önkéntesprogramjának vezetője volt.

Érdekesség, hogy Garlandot Barack Obama 2016-ban jelölte Antonin Scalia megüresedett legfelsőbb bírói székére, de a republikánusok még szavazásra se bocsájották a jelölését.

Avril Haines, nemzeti hírszerzési igazgató (Director of National Intelligence)

Haines eredetileg jogot végzett, majd Obama idején először a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsodóhelyettese, majd a CIA igazgatóhelyetteseként dolgozott, – ő volt az első nő, aki ezt a tisztséget betöltötte.

Hainesnek csak az édesanyja zsidó, Adrian Rappin (született Adrienne Rappaport) festőnő, de Haines az anyjával identifikálja magát és a zsidó vallást tartja. Apja Thomas H. Haines ismert biokémikus.

Ronald Alan Klain, kabinetfőnök (Chief of Staff)

Klain ügyvéd, kommunikációs szakember, korábbi lobbista, aki korábban már két elnökhelyettes kabinetfőnöke is volt, 1995–1999 között Al Goré, 2009–2011 között peidg Bidené, – így a közös munka nem lesz új számára.

Klain mai napig tartja a kapcsolatot gyermekkora zsinagógájával az indianapolisi Congregation Beth-El Zedeck-kel, ahol a bár micva ünnepségét édesanyja betegsége miatt el kellett tolni, ezért két Tóra-szakaszt is megtanult felolvasni. Habár felesége nem-zsidó, a házasság előtt megállapodtak abban, hogy majd a gyermekeiket zsidó hitben fogják nevelni, azonban karácsonyfát fognak állítani, de csak azután, ha Klain édesanyja már letudta a téli szüneti látogatását.

Eric Lander, Tudományos és Technológiai Politikai Hivatalának igazgatója (Office of Science and Technology Policy director)

Lander elismert matematikus és genetikus. A Massachusettsi Műszaki Intézet biológia professzora, a Harvard orvosi karának rendszerbiológiai tanára, a Broad Institute alapító igazgatója. Korábban Obama tudományos főtanácsadója volt.

Középosztálybeli New York-i zsidó családban született, apja ügyvéd, anyja a társadalomtudományok tanára. Családjával mindig is tartották a zsidó hagyományokat.

Rachel Levine, egészségügyi miniszterhelyettes (Deputy Health Secretary)

Gyermekorvos. Az első transznemű politikus, aki az Egyesült Államokban – és a világon – ilyen magas pozíciót kapott. Fő feladata a koronavírus-elleni hatékony küzdelem lesz.

Massachusettsi konzervatív zsidó családban nevelkedett, aki máig tartja a zsidó ünnepeket.

Transznemű orvos lesz Biden egészségügyi miniszter-helyettese

Rachel (született Richard) Levine gyermekorvos, két gyermek édesapja.

Alejandro Mayorkas, nemzetbiztonsági miniszter (Secretary of Homeland Security)

A jogász végzettségű Mayorkas már az Obama elnökség idején a belbiztonság területén dolgozott, akkor mint helyettes miniszter.

Kubában született, apja szefárd zsidó gyökerekkel rendelkező kubai, míg anyja egy romániai zsidó, aki az antiszemitizmus elől az 1940-es évek elején vándorolt ki Kubába. Családja 1960-ban, a kubai forradalom idején, mint menekültek kerültek az Egyesült Államokba. Mayorkas büszkén vállalja zsidóságát.

Anne Neuberger, Nemzetbiztonsági Ügynökség kiberbiztonsági igazgatója (National Security Agency cybersecurity director)

Neuberger 2009 óta áll a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kötelékében, ahol újfajta kódolási megoldásokat is kidolgozott. Fontos állami munkája mellett a Sister to Sister nonprofit szervezet alapítója, mely egyedülálló anyák megsegítését tűzte ki céljául.

Mind a négy nagyszülője Holokauszt-túlélő, részben magyar származású, apja 1956-ban vándorolt ki Magyarországról. Családjával a szigorú ortodox szokásokat követik. Résztvesz a JDC (Joint Distribution Committee) munkájában is.

Wendy Ruth Sherman, külügyminiszter helyettes (Deputy Secretary of State)

A diplomata korábban politikai kapcsolatokért felelős külügyi államtitkárként dolgozott.

2015-ben ő vezette az iráni nukleáris megállapodást.

Baltimore-i zsidó családban született. Sherman komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a demokrata párt politkáját Izrael-barátabb legyen.

Janet Yellen, pénzügyminiszter (Treasury Secretary)

Közgazdász, 2014–2018 között az amerikai jegybank elnöke volt, – az első nő volt ezen a poszton.

Értelmiségi zsidó családban született New Yorkban, anyja tanárnő, apja orvos. Nagyszülei Lengyelországból vándoroltak az Egyesült Államokba még az első világháborút megelőzően. Férje, a szintén zsidó származású George Akerlof, Yellenhez hasonlóan közgazdász, kinek munkásságát 2001-ben Nobel-díjjal tüntették ki.

Forrás: www.vosizneias.com

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Érkezik a Biden-adminsztráció — mire számíthatnak az amerikaiak?

Bár Joe Biden lesz minden idők legidősebb elnöke, elődjeihez képest mégis övé a legprogresszívebb program. Hajdú Tímea írása.