Biden külügyminisztere a kétállami megoldás híve

Mégis kételkedik abban, hogy ez sikerülhet. Anthony Blinken leszögezte: a nagykövetség marad Jeruzsálemben, és továbbra is elismerik azt Izrael fővárosaként, valamint visszalépnek az iráni atomalkuba, ha Irán ismét teljesíti annak feltételeit.

Kétségei vannak az új amerikai külügyminiszternek, Anthony Blinkennek azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőben létrejöhet egy izraeli-palesztin kétállami megoldás – számol be róla a ynet. Donald Trump leköszönő elnök Izrael megbízható támogatója volt, és igyekezett elszigetelni a palesztin vezetést.

„Csak a kétállami megoldással biztosíthatjuk Izrael jövőjét zsidó, demokratikus államként, és adhatunk a palesztinoknak egy önálló államot, amire jogosultak”

– mondta Blinken. Hozzátette: a közeljövőben nem lát reális esélyt arra, hogy ez létrejöjjön.

A Palesztin Hatóság nem tartotta a kapcsolatot Trumppal, mert szerintük elfogult volt Izrael irányába, például, amikor elismerte Jeruzsálemet az ország fővárosaként. Sem Blinken, sem Biden nem tervez változtatni ezen, és a nagykövetséget is Jeruzsálemben hagyják.

Blinken azt is elmondta, hogy

az Egyesült Államokat visszalépteti az iráni atomalkuba, ha Irán is teljesíti annak feltételeit.

Hozzátette: egy átfogóbb, hosszabb távú megállapodásról is tárgyalnának Iránnal. Az új megállapodás a tervek szerint visszaszorítaná Irán destabilizációs törekvéseit a térségben, és a rakétaprogramot is visszavágná. Blinken szerint azonban még messze vannak ettől.

Donald Trump egyoldalúan mondta fel az elődje, Barack Obama által megkötött atomalkut, és újból kivetette Iránra a gazdasági szankciókat. Blinken szerint viszont Iránnak mindössze három-négy hónapra van már csak szüksége ahhoz, hogy elkészüljön saját atomfegyverével.

Biden külpolitikai csapata egyre inkább Obamáéhoz kezd hasonlítani

Netanjahu nemzetbiztonsági bizottságában egyre többet aggódnak „Obama embereinek” bővülő listája miatt.