Murray: a közösségi média generálta realitás már a valóságot is megfertőzte

„Az emberi történelemben nem volt még olyan elérése és befolyása senkinek, mint amilyen most férfiak kis csoportjának van Amerika nyugati partján” – véli a brit sikeríró.

A nagy techcégek képtelenek voltak felnőni a szólásszabadság dilemmáihoz, Donald Trumpot pedig azért hajítják most el, mert már nem hajt hasznot nekik – írja Douglas Murray a Daily Mail oldalán, melyet a Mandiner szemlézett.

(…) Murray szerint a techóriások olyan gyorsan növekedtek, hogy nem voltak képesek időben megválaszolni azokat a kérdéseket, amikkel a szabad sajtó már hosszú ideje szembesül, most pedig

azért dobják el Donald Trumpot, mert már nem hajt nekik hasznot.

„Ön azt gondolhatná, hogy a világ legnagyobb hatalmú embere az Egyesült Államok elnöke. De téved. Ahogy az elmúlt hetek megmutatták, a tech óriáscégeknek fölötte is hatalma van. Az emberi történelemben nem volt még olyan elérése és befolyása senkinek, mint amilyen most férfiak kis csoportjának van Amerika nyugati partján” – írja Murray.

A publicista szerint „a Google már hosszú ideje eldobta gyerekes mottóját (»Ne légy gonosz«)”, és mindez nem véletlen, hiszen a világ mégis bonyolultabb, mint amit a techcégek „játszótéri liberalizmusa” sugallt. Ahogy ugyanis növekedni kezdtek ezek a cégek, olyan kérdésekkel kerültek szembe, amik már évszázadok óta foglalkoztatják a kormányokat és a szabad sajtót: hogy mit szabad közzétenni és mit nem.

A publicista szerint egy dolog, hogy a Twitter és társai nem tudtak dönteni ezekben a kérdésekben, de azok sem sokat segítettek nekik, akiknek a segítségét kérték. A 2016-os elnökválasztást követően ugyanis

elárasztották a Szilícium-völgyet a bukott demokraták,

akik nyilván csak azokra a beidegződésekre erősítettek rá, amik már egyébként is léteztek.

Murray szerint a techcégek még a legalapvetőbb kérdésekben is képtelenek voltak egységesen eljárni: miközben a jobboldali provokátorokat szorgalmasan tiltogatták ki felületeikről, egyes terrorszervezetek fiókjait békén hagyták. „A világ leghatalmasabb platformjait, úgy tűnik, a legrosszabb tanulók irányították” – összegez Murray, aki szerint hiába a Google egykori mottója, a techcégek valójában rendkívül gonoszak.

Az üzleti modelljük szerint – írja a publicista – minden egyes nagy botrány csak gazdagítja a Twittert, ami hirdetésekből, adathalászatból és hasonlókból éll. Ezért imádta a Twitter Donald Trumpot.

A különböző közösségi médiumok nem az egyetértésből gazdagodnak meg. „Politikai világunk – Donald Trumptól a szélsőbaloldalig – a közösségimédia-vállalatok teremtménye” – véli Murray, aki szerint

e platformok számítógép generálta realitása a való életet is megfertőzte.

Egy újságírónak ma nem kell kitartóan dolgoznia, elég csak tiszteletlenül viselkednie valakivel szemben a közösségi médiában, és a hírnév utolérti – magyarázza.

„És ahogy növekedtek, úgy lett egyre felháborítóbb, ahogy a hatalmukat használják”

– húzza alá Douglas Murray, aki szerint ennek kiváló példája a tavalyi amerikai elnökválasztás előtt újra kirobbant Hunter Biden-botrány cenzúrázása. A Facebook és a Twitter felfüggesztette a sztorit berobbantó New York Post fiókjait, a Biden család korrupciós ügyeiről szóló cikket pedig nem lehetett megosztani a felületen.

„Tehát a választások előtt eldöntötték, hogy az amerikaiak mit tudhatnak meg az egyik jelöltről, és mit nem. Mert azt akarták, hogy Joe Biden nyerjen” – összegez Murray a Mandiner szemléje szerint.

Murray szerint valójában az az igazi probléma, hogy a big tech azt hiszi, jobban tud. Bármit.

Ennek az eddigi leglátványosabb megnyilvánulása Trump Facebookról és Twitterről való kitiltása volt. Hiába Trump az Egyesült Államok milliók által megválasztott elnöke, a big tech jobban tudja.

„Jobban tudja, mi kell önöknek, mi kell nekem, mi kell mindenkinek ezen a bolygón. Eldobták a teremtményüket – Trumpot –, mert már nem volt rá szükségük” – állapítja meg végül Murray.

Douglas Murray: „A baloldal úgy gondolja, hogy ők képtelenek a rasszizmusra”

A brit író és publicista a Neokohnnak adott interjúban beszélt az új progresszív doktrínák ellentmondásairól, a történelem ismeretének fontosságáról, és a modern társadalmak „Isten-méretű űrjéről.”