Donald Trump: Nem mondok le

Az elnök a hírek szerint a televízión nézte az impeachment eljárást.

Mióta letiltották Trumpot a közösségi oldalakról egyedül a Fehér Ház tudósítóin keresztül lehet értesülni arról, hogy mit gondol az elnök. A hírek szerint Trumpot bosszantja a Nixonnal való összehasonlítgatás és esze ágában sincs lemondani – írja a Times of Israel.

Donald Trump január 20-án a beiktatás napján fogja elhagyni a Fehér Házat. A hagyomány szerint az elnök és a bejövő elnök együtt szokott indulni a beiktatásra, azonban Trump már jelezte, hogy nem kíván megjelenni az ünnepségen. Az elmúlt hónapokban Biden és Trump egyetlen alkalommal sem találkozott, az átadás a kabinetek és minisztériumok között zajlott.

Az elnök elleni impeachment eljárást szerdán 2020 után másodszor is megszavazta a Képviselőház. A vád szerint Trump lázadást szított és felbujtotta a tömeget arra, hogy megostromolják a Capitoliumot. A vádat támogatta tíz republikánus képviselő is, de a párt  többsége nem állt az eljárás mellé. A szenátus republikánus vezetője bejelentette, hogy a felsőház nem fog szavazni az eljárásról január 20. előtt, ami kérdéseket vet fel az eljárás folytathatóságával kapcsolatban. A jogtudósok nincsenek egy hullámhosszon azzal kapcsolatban, hogy egy korábbi elnök ellen lehet-e impeachment eljárást folytatni.

Eddig három republikánus szenátor jelezte, hogy kész lenne megszavazni a Trump elleni eljárást, de így is kérdés, hogy lenne-e 16 republikánus, aki csatlakozna a demokratákhoz. A demokraták aggódnak, hogy egy eljárás elvenné a figyelmet az új Biden adminisztrációról és megint csak Trump kerülne központba.

A Reuters szerint Trump tart attól, hogy jogilag is megtámadják őt, miután lejár a mandátuma. Az elmúlt egy hétbe az elnök ellen kkordinált akció indult, letiltották minden közösségi oldalról, üzleteit ellehetetlenítették és kérdés mi vár rá, ha visszatér a civil életbe.

Közben megkezdődtek a beiktatási ceremónia biztonsági előkészületei. Eddig már több, mint száz embert vettek őrizetbe a kongresszus épületét ért múlt heti ostrom ügyében.

Ryan McCarthy amerikai védelmi államtitkár csütörtökön hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzeti Gárda 21 ezer tagját Washingtonba vezényeljék az elnöki beiktatással kapcsolatos biztonsági feladatok ellátásához.

Az elnök a Fehér Ház hivatalos Twitter fiókján keresztül arra kérte a támogatóit, hogy ne jöjjenek Washingtonba január 20-án és ne tüntessenek.

A hadsereg tisztviselői egyben azzal a feladattal is küzdenek, hogy a biztonsági kérdésekben más amerikai bűnüldöző szervekkel egyeztessenek. Tisztviselők csütörtökön beszámoltak arról, hogy a rendfenntartókkal folytatott megbeszélések során arra a döntésre jutottak, a Nemzeti Gárda 21 ezer tagja elég lesz a feladatok támogatásához. Mások szerint legalább 26 ezer gárdistára lenne szükség, de a tisztviselők szerint ezek nem hivatalos becslések voltak.

Eredetileg a Nemzeti Gárda 15 ezer tagjának vezénylésével számoltak, hogy lezárják a kongresszus környékét és a belvárost. Elsősorban védelmi, logisztikai és kommunikációs feladatok ellátásánál számítanak rájuk. Tisztviselők azonban úgy vélik, hogy esetleg mégis több gárdistára lehet szükség.

Twitter-vezér: veszélyes precedenst teremtettünk Trump tiltásával

A Twitter vezére elismerte, hogy egy fiók tiltása jelentős következményekkel jár, „fragmentálja a közbeszédet”.