Twitter-vezér: veszélyes precedenst teremtettünk Trump tiltásával

Jack Dorsey a Twitter vezérigazgatója szerdán hosszú posztban reagált a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump fiókjának törlését követő visszhangra. Az elnököt a Capitolium megtámadásával összhangba hozható „erőszak szítása” miatt törölte az oldal, a világ számos politikusa és közszereplője azonban úgy látja a lépés határozottan sérti a szólásszabadságot – írja a Daily Wire cikkére hivatkozva a Hetek.

Dorsey üzenetét azzal kezdte, hogy nem ünnepli a döntést, és nem is tölti el büszkeséggel, hogy törölnie kellett az @realDonaldTrump oldalt, de úgy érzi helyes döntést hozott, hiszen a leköszönő elnök „a Twitteren és azon kívül is fizikai erőszakra szított”.

A Twitter-vezér szerint különleges és fenntarthatatlan körülményekkel néztek szembe, ami arra kényszerített, hogy a közbiztonságot helyezzék a fókuszba. „Az, hogy az online beszéd offline kárt okoz nagyon is valós dolog, és ez volt a mozgatórugója a vállalati politikánknak és alkalmazásának egyaránt.”

Elismerte azonban, hogy egy fiók tiltása jelentős következményekkel jár,

„fragmentálja a közbeszédet, megoszt és korlátozza a tisztázási, jóvátételi és tanulási potenciált”.

Azt is elismerte, hogy vállalata hatalma a globális közbeszéd felett

„veszélyes precedenst teremt”.

„Ha azonban valaki nem ért egyet szabályainkkal vagy alkalmazásukkal, egyszerűen elmehet más szolgáltatóhoz”

Dorsey ezen kijelentése azért problémás, mert Trumpot, illetve egyre több támogatóját illetve a főáramú véleménnyel szembemenő hangot lehetetlenít el a Facebook, a Google, az Amazon, a Youtube vagy az Instagram is, de alternatív konzervatív oldalak, mintpéldául a Parler, ellen is, a monopolhelyzetben levő techóriások úgy lépnek fel, hogy esélyük sincs a túlélésre. Nincs tehát valódi alternatíva.

A teljes cikk itt olvasható.

Szög a szólásszabadság koporsójába

Zuckerbergék döntése, hogy elhallgattatják az amerikai elnököt veszélyes lavinát indíthat meg. Megyeri A. Jonatán véleménycikke.