Pompeo: az Iránnal való kapcsolat javítása ártana az Egyesült Államok biztonságának

A „maximális nyomás” eredményeként Mike Pompeo szerint „nagyon világos, hogy Irán elszigeteltebb, mint valaha volt” – írja az amerikai külügyminisztert idézve a The Jerusalem Post.

„Az Iránnal szembeni szankciók feloldása veszélyeztetné Amerikát és a világot, tekintettel arra, hogy továbbra sem adta fel nukleáris törekvéseit” – figyelmeztette Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Biden kormányzatot a héten a The Jerusalem Post-Khaleej Times konferencián adott interjújában.

„Ha szóba állnánk Iránnal illetve ha megengednénk, hogy az európaiak ismét együttműködjenek velük és segítenék gazdagságukat, az rossz dolog lenne a régió biztonsága, Európa biztonsága és Amerika biztonsága szempontjából is” – fogalmazott Pompeo.

Pompeo reményét fejezte ki, hogy Joe Biden megválasztott elnök adminisztrációja „felismeri, hogy ez ma már nem 2015. Az egész világ látja, hogy Irán az egész Közel-Keleten destabilizálós befolyást gyakorol”.

A Trump-adminisztráció 2018-ban mondta fel a 2015-ben kötött iráni megállapodást, és ismét bevezette az „Iszlám Köztársaság” elleni „maximális nyomás” szankciókat. Biden ugyanakkor azt mondta, hogy az Egyesült Államokat vissza akarja irányítani az iráni átfogó cselekvési tervhez, az úgy nevezett JCPOA-hez.

Mint ismeretes a megállapodást Teherán többször is megszegte, legutóbb a múlt héten jelentette be, hogy földalatti Fordow-létesítményében az uránt 20%-os tisztaságig dúsítja.

A „maximális nyomás” eredményeként – mondta Pompeo – „egyértelmű, hogy Irán elszigeteltebb, mint valaha volt”.

„Az a döntésünk, hogy felhagyunk a nevetséges JCPOA nevű dologgal, amely lehetővé tette, felfegyverezte, erőforrásokat és pénzt biztosított a világ legnagyobb állami terror-szponzorának, Iránt olyan helyzetbe hozta, hogy kemény döntéseket kellett hoznia saját gazdaságával kapcsolatban, mint például a választás saját népének élelmezése vagy az iraki és szíriai síita milíciák finanszírozása közt”– mondta Pompeo.

Ha Irán lemondana atomprogramjáról, az Egyesült Államok akár kapcsolatba léphetne a rezsimmel, mndta Pompeo, de „ha nem teszik meg, úgy az USA-nak biztosítania kell, hogy része legyen egy koalíciónak, mely közösen dolgozik a Közel-Kelet stabilitásának előmozdítása érdekében.”

Ennek a koalíciónak a kiépítése volt az egyik fő tényező az Abraham-megállapodás megindításában, amelyben az Egyesült Arab Emírségek augusztusban diplomáciai kapcsolatokat létesített Izraellel, majd Bahreinnel, Szudánnal és végül Marokkóval.

„Az egyik dolog, amely lehetővé tette az Abraham-megállapodást, az Amerika felismerése volt, hogy ennek az erőfeszítésnek a legfontosabb szereplői [Irán ellen] a régió országai, az Öböl-menti államok és Izrael voltak” – mondta Pompeo.

Ennek ellenére a leköszönő külügyminiszter szerint ezek az országok nemcsak az Egyesült Államok miatt normalizálták a kapcsolatokat Izraellel:

„Azok a szuverén nemzetek azért írták alá Ábrahám-egyezményt, mert ez a népeik számára megfelelő dolog volt” – mondta, hozzátéve, hogy  „a kereskedelmi, biztonsági és diplomáciai kapcsolatok tovább fognak növekedni és remélem, hogy az USA tovább ösztönzi ezt a folyamatot”.

„Az Ábrahám-egyezmény lehetővé tette az országok számára, hogy Izraellel partnerségben biztonságosabbak és prosperálóbbak legyenek”– mondta Pompeo, „az Izraellel való normalizálás „a megfelelő irány az egész régió számára” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a múlt heti zavargások az Egyesült Államok Capitoliumánál akadályozták-e, hogy még több ország kapcsolatokat létesítsen Izraellel Donald Trump amerikai elnök mandátumának utolsó napjaiban, Pompeo azt mondta, hogy nem lát összefüggést.

„Sok országnál látjuk, hogy jó irányba haladnak, akkor is, ha hivatalosan nem írták alá az Ábrahám-egyezményt”– mondta.

Pompeo szerint az ázsiai és afrikai muszlim többségű nemzetek valószínűleg már most kapcsolatban állnak Izraellel.

Pompeo ugyanakkor elmondta, hogy a Trump-adminisztráció azon fáradozott, hogy megoldást találjon az izraeli-palesztin konfliktusra is, béketervét „a palesztin nép jobb létének valódi, igazi útjának” nevezte.

„A palesztin vezetésnek muszáj lenne elfogadni a javaslatot” – mondta.

Pompeo: Irán az al-Kaida „új támaszpontja”

Szerinte nagy veszélyeket rejt magában, ha Washington szemet huny az „Irán-al-Kaida tengely létezése felett”.