Az ortodox média továbbra is hű Trumphoz

Egy nappal azután, hogy Trump hívei megostromolták a Capitoliumot, a 5 Towns Jewish Times ortodox hetilap büszkén számolt be egyik szerzőjének tüntetéséről — vette észre a The Times of Israel.

„Dr. Gila Jedwab csatlakozott a Mentsük Meg Amerikát tüntetéshez szerdán, Washingtonban. Még azelőtt visszatért New Yorkba, hogy a tüntetés erőszakossá vált” – írják a fotó mellett.

A reakció gyorsan érkezett: két ortodox zsinagógából már péntek délután kitiltották a lapot, vasárnap pedig a kiadó is bocsánatot kért a kép közléséért. Hétfő reggelre Marcy Behrman Farrell, a lap online szerkesztője is felmondott. Larry Gordon, a lap szerkesztője elmondta, szerda este, amikor nyomdába küldte a lapot, még nem látta a Capitoliumnál történt erőszakos cselekményeket, de azt is elmondta, nem bánta meg, hogy Trumpra szavazott az elmúlt két elnökválasztáson.

Az ortodox közösségen belül ritka az ilyen mértékű negatív visszajelzés egy cikkre, hiszen a legtöbb lap konzervatív és Trump-párti. Az elnökválasztás óta viszont megoszlik az ortodox lapok véleménye arról, van-e értelme annak, hogy Trump szerint elcsalták a választást, főként úgy, hogy a bíróság nem neki adott igazat.

Az öt áldozattal járó zavargások kezdetekor az egyik ortodox újság kiállt a jobboldali összeesküvés-elmélet mellett, miszerint a baloldaliak szervezték meg a Capitolium ostromát.

A Vos Iz Neias, egy haredi ortodox újság olvasói a zavargások után tényként találkozhattak azzal az állítással, hogy a baloldali antifasiszták felelősek a zavargásokért. A Yeshiva World News ugyan az AP-től vette át a zavargásokról szóló híreket, azonban a kommentek között náluk is az antifasiszták szerepe volt a fő vitatéma. A haredi Ami Magazin Trump egyik törölt Twitter-posztját rögzítette saját oldalán, ezzel kifejezve ellenérzéseit az elnök letiltásával szemben. Más lapok a tavalyi Black Lives Matter-tüntetésekhez hasonlították a múlt heti zavargásokat, csökkentve ezzel utóbbi jelentőségét.

Az ortodox lapok tehát nem hátráltak ki Trump mögül, sőt, épp ellenkezőleg: az Izrael-barát elnököt látják benne, aki kiállt az egyházak mellett az állammal szemben, és a kultúrharcban is mellettük állt.

Még akkor is ez a kép él bennük Trumpról, ha közben elítélik a hívei által elkövetett erőszakot.

A Mispacha ortodox hetilap éppen múlt szerdára szervezett egy kerekasztal-beszélgetést négy újságíróval arról, vajon a republikánusok megalapozottan támadják-e a választás eredményét. Egyikük, Yochanan Donn szerint a hatóságok nagymértékű csalást tártak fel, és több tízmillióan hisznek abban Amerika-szerte, hogy Biden csalás útján tudott nyerni. Az erőszakos tüntetések láttán azt írta közösségi oldalán:

„Ez egy sötét nap mindannyiunk számára, akik hittünk Trumpban, és abban, hogy kiállhat azok mellett, akik nem tudják hallatni a hangjukat”.

Később a Jewish Telegraphic Agencynek azt mondta, még a történtek után sem bánta meg, hogy Trumpot támogatta. „Nem gondolom, hogy ez egy felkelés, vagy puccs lett volna. Csalódott vagyok, hogy Trump nem demokratikus eszközöket alkalmazott hatalma megtartásáért. Veszített, ezt el kellene fogadnia, és tovább kellene lépnie. Azt hittem, marad a jogi eszközöknél, de sajnos nem így lett” – mondta Donn.

Néhány ortodox újságíró viszont nem csak az erőszakot ítélte el, hanem Trump dezinformációs kampányával szemben is kritikus hangot ütött meg. A Mispacha vezető szerkesztője, Shana Friedman elmondta, a lap eheti számában két véleménycikk is helyet kapott, ami erősen negatívan tünteti fel Trumpot, illetve egy rabbi is publikál egy cikket arról, hogy az ortodox zsidóknak miért nem kellene példaképeket látnia a politikusokban.

Trump lenne Amerika legnagyobb zsidóbarát elnöke?

New York egyik legolvasottabb napilapja szerint Donald Trump a zsidóság „valódi barátjaként és védelmezőjeként tette le névjegyét” az elmúlt ciklusban.