Trump lenne Amerika legnagyobb zsidóbarát elnöke?

New York egyik legolvasottabb napilapja szerint még sosem volt ennyire nagy barátja a Fehér Házban a zsidóságnak, ezért azt javasolják az amerikai zsidóknak, hogy szavazzanak Donald Trumpra.

A New York Post kétségtlelenül egy szenzációhajhászásra fogékony pletykalap, mégis, országos szinten is szokott hivatkozási alap lenni. A most megjelent véleménycikkében arra emlékeztette az amerikai zsidóságot, hogy Trump milyen sokat tett értük, ezért a közelgő elnökválasztáson érdemes ismét bizalmat szavazni neki.

„Ezen a választáson nincs még egy olyan csoport, amelyik számára nagyobb lenne a tét, mint a zsidóságnak.”

— nyomatékosítja a lap szerzője. Josh Hammer szerint ennek az lehet az oka, hogy „minden bizonnyal Donald Trump Amerika valaha élt legnagyobb zsidóbarát elnöke”, aki e nép „valódi barátjaként és védelmezőjeként tette le névjegyét” az elmúlt ciklusban.

A Post publicistája úgy véli, hogy a nemzetközi vezetők közül a zsidó állam 1948-as megalakulása óta „Trump messze a leghűségesebb barátja” volt Izraelnek — mindezt pedig tettekkel bizonyította.

A nyár végén indult zsidó-arab „békedominó” kidolgozása mellett külön kiemelik, hogy az elnök három Izrael-ellenes ENSZ-szervezettel (a kulturális feladatokra szakosodott UNESCO-val, az ENSZ emberjogi tanácsával és az ENSZ menekültügyi szervezetével, az UNWRA-val) kapcsolatban tett elmarasztaló gesztusokat: vagy felfüggesztette a támogatásukat, vagy pedig Washington kivonult belőlük.

Donald Trump kilépett az Iránnal kötött nukleáris egyezményből is, amely a szerző szerint egyenlő volt a gonosszal szembeni kapitulációval, és az elnök visszaállította a súlyos szankciókat Teheránnal szemben.

Trump vezetésével felszámolták az Iszlám Állam „kalifátust”, az elnök parancsára likvidálták Kászem Szolejmánit, az iráni Forradalmi Gárda vezetőjét, aki valójában terrorista vezér volt, és a világon mindenhol veszélyt jelentett a zsidókra.

Izrael mindent egy lapra tett fel?

Egy esetleges Biden-győzelem arra késztetheti az izraeli vezetést, hogy visszaédesgesse magát az Egyesült Államok zsidó közösségeihez.

Trump elrendelte azt is, hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét áttegyék Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Az elnök kiállt a ciszjordániai zsidó telepek mellett, elismerte az izraeli fennhatóságot a Golán-fennsíkon, és az eddigi leginkább Izrael-barát béketervet tette le az asztalra, már ami az izraeli-palesztin viszonyt illeti.

Emellett Trump bábáskodott Izraelnek az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel kötött békemegállapodása fölött, és ez még csak a kezdet.

A cikk belpolitikai intézkedéseket is felsorol annak érdekében, hogy emlékeztesse a zsidó szavazópolgárokat arra, kire is lenne érdemes voksolniuk:

Trump úttörő módon, elnöki rendelettel hagyott jóvá egy zsidó, illetve cionista egyetemisták védelméről szóló törvényt.

Ennek egyik legjelentősebb példáját — a cikk szerint — New Yorkban láthattuk, ahol rendezési megállapodás jött létre az oktatási minisztérium és az NYU egyetem között. Az elnöki rendelet talán a legjelentősebb zsidóbarát intézkedés, amelyet egy hivatalban lévő elnök valaha is hozott — értékelt a szerző, aki szerint

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Donald Trump amerikai elnök

Biden megválasztása esetén sérülhetnének a Trump-kormányzat vallásszabadságot biztosító intézkedései. Linda Sarsour és Ilhan Omar „zsidógyűlölő” politikai nézetei kerülhetnének sokkal inkább reflektorfénybe, szemben a korábbi, konzervatívabb, a zsidóság számára vállalhatóbb elvekkel. 

A Post véleménycikkében hangsúlyozzák, hogy a demokrata jelölt mögötti baloldali erők miatt az ország esetleges új irányítása újraindítaná az Iránnal kötött nukleáris egyezményt, ami újabb készpénzforrásokat jelentene egy felbátorodott, nukleáris álmokat dédelgető Irán számára, és ami az Egyesült Államokban felszabadíthatja a zsidóellenes fanatizmust.

Beköltöztek Trumpfalvára

Egy hátrányos helyzetű fiatalok számára létesített bentlakásos iskola növendékei lettek a Golán-fennsíkon létesített, és az amerikai elnökről elnevezett település első lakói.