Zsidó demokrata politikusok vezetik a Trump elleni impeachment-eljárást

A négy vezető demokrata politikus közül, akik Donald Trump elmozdításán dolgoznak, hárman zsidók – számol be róla a The Jerusalem Post. David Cicilline, az eljárás vezetőjének munkáját, Jamie Raskan, Jerry Nadler, valamint Ted Lieu támogatja. Mindannyian a Képviselőház Igazságügyi Bizottságának tagjai – írja a The Jerusalem Post.

Az újonnan megválasztott kongresszus 25 zsidó tagja közül mindössze Elissa Slotkin nem foglalt állást eddig az impeachment-eljárás kérdésében. Ő egyike annak a 12 demokratának, akik nem állt be az ötlet mögé, pedig a 2019-es, hasonló impeachment-eljárás során kulcsszerepe volt abban, hogy meggyőzze a többi mérsékelt politikust a támogatásról.

Slotkin egyelőre nem adott magyarázatot, miért nem támogatja Trump elmozdítását, múlt héten viszont elmondta, támogatja, hogy a 25. alkotmánymódosítás alapján Mike Pence vegye át Donald Trump helyét a hátralévő napokra.

A demokraták hétfő reggel indították el az eljárást Trump ellen, miután Mike Pence nem jelezte szándékát az elnöki pozíció átvételére.

Az indoklás szerint Trump erőszakra buzdított az Egyesült Államok kormánya ellen, a felbujtás pedig a Capitolium ostromát eredményezte.

A leköszönő elnök hónapok óta azt hajtogatja, hogy a választáson csalás történt, és legyőzte Joe Bident, híveit pedig Washingtonba hívta a hitelesítés napjára. Több százan közülük megrohamozták a Capitolium épületét, és kifosztották a dolgozószobákat. A zavargásokban legalább öten életüket vesztették.

„A múlt szerdai események az Egyesült Államok 245 éves demokráciájának egyik mélypontját jelentik” – írta David Cicilline a New York Timesnak.

A Képviselőház két republikánus zsidó képviselője, Lee Zeldin és David Custoff ugyan kiadtak egy közleményt az erőszak elítéléséről, mégis kiálltak Trumpnak a választásokat megkérdőjelező jogi eljárásai mellett.

Egyes zsidók továbbra is kiállnak Trump mellett, bár az erőszakot elítélik

Eközben antiszemiták is részt vettek a Capitolium ostromában, az Izrael-ellenes AOC pedig szolidáris a zsidókkal.