Az Egyesült Államok ismét felvette Kubát a terrorizmust finanszírozó országok listájára

Az Egyesült Államok hétfőn ismét felvette Kubát a terrorizmust finanszírozó országok listájára – közölte az amerikai külügyminisztérium. „Ezzel az intézkedéssel ismételten felelősségre vonjuk a kubai kormányt és világos üzenetet küldünk: a Castro-rezsimnek fel kell hagynia a nemzetközi terrorizmus támogatásával és az amerikai igazságszolgáltatás aláásásával” – jelentette ki Mike Pompeo külügyminiszter Washingtonban nyilatkozva.


A tárcavezető indoklásában kiemelte, hogy a kubai vezetés „egy sor rosszindulatú tevékenységet végez a régióban”, különös tekintettel Venezuelára. A havannai kormányzat a miniszter szerint ugyanis támogatást nyújt Nicolás Maduro venezuelai elnök rezsimjének, hogy az fenntarthassa „fojtófogását” a latin-amerikai ország lakossága felett, illetve szabad teret biztosít a nemzetközi terroristáknak is.
Pompeo kijelentette, hogy a kubai kormány évtizedek óta gyilkosokat, bombakészítőket és emberrablókat bújtat és lát el minden szükségessel, miközben a kubaiak szükséget szenvednek.

Bruno Rodríguez Parrilla kubai külügyminiszter a Twitteren képmutatásnak nevezte az amerikai intézkedést.

„Elítéljük az Egysült Államok képmutató és cinikus döntését, hogy terrorizmus támogató országnak nyilvánította Kubát. Ezen akció politikai opportunista voltát elismeri minden olyan ország, amelyet őszintén aggaszt a terrorizmus problémája” – írta a kubai diplomata.

A lépés elemzők ugyanakkor olyan politikai manővernek tekintik, amely megnehezíteni hivatott a január 20-án hivatalba lépő Joe Biden megválasztott demokrata párti elnök erőfeszítéseit, hogy folytassa a hivatalban lévő elnök, Donald Trump elődje, Barack Obama által megindított közeledési politikát a szomszédos szigetországgal.

Az Obama-kormány 2015-ben vette le Kubát a terrorizmust támogató államok lajstromáról, amivel elhárította a diplomáciai közeledés egy fontos akadályát.

Trump elnöksége alatt azonban Havanna és Washington kapcsolatai újból elmérgesedtek. Hanghullámokkal elkövetett állítólagos támadásokat követően az Egyesült Államok kivonta diplomatái többségét a havannai nagykövetségről és visszavonta a gazdasági embargó korábban elfogadott lazításait.

A terrorizmust támogató országok listáján jelenleg Kuba mellett Irán, Szíria és Észak-Korea szerepel. Szudán nemrég került le a lajstromról, miután megkezdte kapcsolatai rendezését Izraellel.

A legutóbbi amerikai szankciók Kubával szemben a többi között jelentősen korlátozzák az utazásokat és a pénzátutalásokat a két ország között. Utóbbi komoly bevételi forrást jelent azon kubaiak számára, akik hozzátartozói az Egyesült Államokban laknak. Kuba eredetileg 1982-ben került fel a listára, mert menedéket nyújtott a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű egykori gerillaszervezet és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet tagjainak.

Szudán is aláírta az Ábrahám-egyezményt

Donald Trump amerikai elnök két hónapja jelentette be, hogy Szudán is rendezi kapcsolatait a zsidó állammal.