Szudán is aláírta az Ábrahám-egyezményt

Szudán is aláírta az úgynevezett Ábrahám-egyezményt az Egyesült Államokkal, amely kikövezi az utat az afrikai ország és Izrael kapcsolatainak rendezéséhez.

A szudáni miniszterelnök hivatala szerint a megállapodást szerdán írta alá Naszridín Abdulbari igazságügyi miniszter és a Kartúmba érkező Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter.

Donald Trump amerikai elnök két hónapja jelentette be, hogy Szudán is rendezi kapcsolatait a zsidó állammal. Az Egyesült Államok december közepén levette Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról, amelyre 1993-ban tette fel.

A kartúmi vezetés számára rendkívül fontos eredmény, hogy Szudán lekerült a büntetőintézkedések listájáról. Omar el-Besír korábbi elnök keménykezű irányítása alatt az ország nemzetközileg elszigetelődött, gazdasága pedig összeomlott. Besírt 2019 tavaszán puccsal megbuktatták, azóta Szudánt egy katonákból és civilekből álló átmeneti kormány vezeti.

Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a szudáni katonai-civil „szuverén tanács” (kollektív államfői testület) vezetője október végén közölte, hogy a kapcsolatok rendezésére vonatkozó megállapodást még az úgynevezett törvényhozó tanácsnak is jóvá kell hagynia, amikor majd megalakul.

Szudánt megelőzően Izrael az Egyesült Arab Emírségekkel, Marokkóval és Bahreinnel normalizálta kapcsolatait. A palesztinok ügyük elárulásának tekintik a történteket, az arab országok eddig ugyanis azt az elvet követték, hogy a kapcsolatok rendezését a zsidó állammal az izraeli-palesztin konfliktus rendezésétől tették függővé.

Washington levette Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról

Az intézkedés előzménye, a szudáni kormány október 23-án amerikai nyomásra megállapodott Izraellel kapcsolataik normalizálásáról.