Bejrútban szobrot állítottak az amerikaiak által likvidált Szulejmáninak

Az emlékmű felháborodást keltett Libanonban, jelezve azt, hogy egyre mélyülnek az ellentétek az Irán által támogatott Hezbollah támogatói és ellenzői között.


A bronzszobrot kedden állították fel a Ghobeiry térségben, ami a Hezbollah fellegvárának számít. A bejrúti reptér közelében lévő szoborral annak állítanak emléket, hogy a tábornok támogatta Libanon háborúit Izrael ellen – írja a Yahoo News.

Szulejmánit, akinek kulcsszerepe volt az Iránt támogató milíciák megszervezésében a Közel-Keleten, egy bagdadi reptéren likvidálták az amerikaiak.

Több libanoni, Hezbollah-ellenes polgár a közösségi médiában kelt ki a szobor és a külföldi tábornok ünneplése miatt. „Bejrút megszállás alatt” – tweetelte az Amin Abou Mansour nevű felhasználó, aki posztját a #BeirutFree_IranOut hashtaggel („Szabad Bejrútot, kifelé Iránnal”) is ellátta.

Többen a militáns Hezbollah és Irán „kulturális hegemóniáját” támadták. Wael Attallah, egy Kanadában élő libanoni ezt írta: „Ez kulturális aggresszió Libanon ellen. Több százezer libanoni érzi magát megtámadva, és erőtlennek. A szakadás nap mint nap nagyobbá válik.”

Egy libanoni médiaszemélyiség elmondta, hogy halálos fenyegetéseket kapott, miután a közösségi médiában kritizálta a szobrot.

A szobor támogatói is a Twittere vonultak álláspontjukkal. Ők a #Soleimani-is-one-of-us hashtaget (“Szulejmáni egy közülünk”) használják.

Szulejmáni és egy vezető iraki hadi tisztviselő meggyilkolása a bagdadi reptéren jelentős feszültségekhez vezetett a régióban. Egyes vélemények szerint Iránt és szövetségeseit kevés választotta el attól, hogy nyílt konfliktust kezdeményezzenek az USA-val. Irak és a Hezbollah, Irán egyik legközelebbi szövetségese azt követelte, hogy vonják ki az amerikai katonákat a régióból, és azzal fenyegetőztek, hogy megbosszulják a két parancsnok halálát. Egyelőre azonban a válaszcsapás elmarad.

A szobor miatti botrány jól mutatja, mekkora a társadalmi konfliktus a kis országban, amelynek vezetősége egyre közelebb kerül és Iránhoz, elidegenítve az őket hagyományosan támogató arab és nyugati országoktól.

Az Al-Modon weboldal riportja szerint a Bejrút déli részén található szobor „az iráni mandátum” szimbóluma. Egyfajta szimbólum csere ez hiszen korábban az egyiptomi vezető, Gamal Abdul-Nasser és a szír elnök, Hafez Assad képei és szobrai voltak a meghatározóak.

A három méteres bronzszobor egy körforgalomban található egy Szulejmániról elnevezett utcában, ami közvetlenül kapcsolódik az iráni vezérről, Khomeini Ajatollahról elnevezett főúthoz – ez is mutatja Irán növekvő befolyását az országban.

Szulejmánit ábrázoló óriásplakátokat is elhelyeztek a reptérhez vezető főút mentén, valamint a Hezbollah-val szövetséges szomszédságokban. Ezzel több helyi haragját is kiváltották.

A Brital térségbe vezető keleti Bekaa főúton ismeretlen tettesek vasárnap felgyújtottak egy Szulejmáni-plakátot – állította a helyi LBC tévécsatorna.

Másnap a Bejrút északi részén található Nahr al-Kalbban képeket égettek Szulejmániról olyan emberek, akik az 1982-ban, merényletben meghalt keresztény vezető, Bashir Gemayel képmását viselték.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Rejtélyes hackercsoport törhette fel a Hezbollah bankját

Rejtélyes hackercsoport törhette fel a Hezbollah bankját.