Rejtélyes hackercsoport törhette fel a Hezbollah bankját

A SpiderZ nevű csoport több mint 100 ezer befizető adatait szivárogtatta ki, és lerántotta a leplet a Hezbollah-val együttműködő bankokról is.

Sikeres kibertámadást hajtott végre a SpiderZ nevű hackercsoport a libanoni síita terrorszervezet, a Hezbollah bankrendszere ellen – írja a ynet.

A hackerek néhány felhasználó adatait is kiszivárogtatták, köztük útlevélfotókat is, és a bank biztonsági kamerafelvételeit is megosztották.

A SpiderZ egy rejtélyes üzenetben elmondta: ez csak ízelítő volt, és rengeteg, a bank szervereiről összegyűjtött adatot terveznek megosztani. Az is kiderült, hogy a vezető Hezbollah-tagoknak rálátása van a felhasználók pénzügyeire.

„Ha adósságod van feléjük, ne fizesd be! Ne járulj hozzá ahhoz, hogy kivegyék a kezedből a pénzügyeidet” – szólít fel a videóban a SpiderZ.

A bank megerősítette a kibertámadást, és elmondták: a Libanonban és az Egyesült Arab Emírségekben lévő szervereket egyaránt megtámadták, de a bankszámlákhoz nem sikerült hozzáférniük.

A kiszivárgott adatokból viszont kivehető, hogy a banknak több százezer felhasználója van, és az is, hogy a JTB Bank mellett a Libanoni-Kanadai Bank, a Libanoni-Svájci Bank, és a Bank of Kuwait is együttműködött a Hezbollahhal.

A ynet szerint vannak spekulációk arról, hogy a kibertámadás Izrael bosszúja volt a közelmúltbeli, Shirbit biztosítót és a védelmi erőket érő hasonló hackertámadások miatt. Izrael Iránt vádolja a támadások szervezésével. Viszont, mivel az Egyesült Államok nemrég szankciót vetett ki a Hezbollah bankjára terrorfinanszírozás miatt, ezért az is előfordulhat, hogy amerikaiak állnak a SpiderZ név mögött.

Izrael-ellenes hackerek lophatták el kétezer egyén személyes adatait

Múlt héten a Black Shadow hackercsoport hozzáfért a Shirbit Biztosító Társaság adataihoz, egymillió dollára zsarolva a céget. Nagy Gabriella írása.