Donald Trump elismerte választási vereségét

Az elnök videóüzenetben kijelentette, hogy a Capitoliumba betörők nem képviselik Amerikát és meg fognak fizetni a tetteikért.

Az amerikai Kongresszus hitelesítette csütörtökön Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmét, amelyet követően Donald Trump egy videóban ismerte el a vereségét. Az üzenetet a Twitteren osztotta meg, miután a cég 12 óra letiltás után visszaengedte őt. Az elnök a videóban elismerte el a vereségét és ezúttal nem tette hozzá, hogy csalás történt. A Capitoliumnál történteket, „gyűlöletes támadásnak” nevezte. Az elnök kiemelte, hogy ő azonnal kirendelte a szövetségi erőket a helyszínre.

„Amerika mindig is a törvényes rend nemzete volt, és az is kell, hogy maradjon. Azok a tüntetők, akik betörtek a Capitoliumba megszentségtelenítették az amerikai demokrácia központját. Azt üzenem azoknak, akik erőszakot alkalmaztak és romboltak: nem képviselitek az országunkat, és azok akik megszegték a törvényt fizetni fognak”– mondta Trump.

Az elnök elmondta, hogy az eredmény törvényes megtámadásával a választások tisztaságát szerették volna biztosítani.

A Kongresszus elfogadta a választás eredményét. Az új adminisztrációt be fogják iktatni január 20-án, és az én célom most az lesz, hogy biztosítsam a hatalom rendezett, probléma nélküli átadását” – tette hozzá az elnök.

A demokrata vezetés azonban jelezte, hogy a szerdai események fényében indokoltnak látják az elnök azonnali eltávolítását, amely azzal is járna, hogy soha többet nem térhetne vissza közéleti szerepbe.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője felszólította csütörtökön Donald Trump kormányzatát, hogy mentsék fel az amerikai elnököt hivatalából. Trump mindössze két hétig tölti már csak be a tisztet.

Schumer közleményében úgy fogalmazott, hogy az amerikai törvényhozás épületének ostroma „az Egyesült Államokkal szembeni lázadásnak minősül, amelyet Donald Trump szított„.

Az elnöknek egy napot sem szabad tovább hivatalban maradnia” – szögezte le a demokrata politikus.

Schumer szerint Mike Pence alelnöknek és a kabinetnek kezdeményeznie kell Trump haladéktalan hivatali felmentését az Egyesült Államok alkotmányának 25-ik kiegészítése alapján.

„Ha az alelnök és a kabinet elutasítja, hogy intézkedjen, úgy a kongresszusnak össze kell ülnie és alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) kell felmentenie az elnököt” – fűzte hozzá Nancy Pelosi.

Donald Trumpnak az elnöki hivatalból való azonnali felmentését követelte csütörtökön Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke is, és azt mondta, ha ez nem történik meg a Kongresszus fog eljárást indítani.

Sajtótájékoztatóján Pelosi Steven Sundnak, az amerikai Capitolium rendőrfőnökének lemondását is követelte, amiért állítása szerint a Trump-párti tüntetők szinte akadálytalanul hatolhattak be a törvényhozás épületébe. A demokraták köztük Joe Biden is Kamala Harris is kijelentették, hogy ha BLM tüntetők rohanták volna meg a Capitoliumot akkor a rendőrség keményebben lépett volna fel.

Borítókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

A törvénytelenség áradása — Mi történt Washingtonban?

A Capitoliumba betörő csőcselék a saját ügyét szabotálta azzal, hogy a választási eredmény elleni szimbolikus de törvényes fellépést törvénytelen betöréssel akadályozta. Hajdú Tímea írása.