Győzelmet hirdetett a fekete, demokrata szenátorjelölt Georgiában

Rendkívül kiéleződött a verseny, miután a szavazatok mintegy 90 százalékának feldolgozottságánál a republikánus jelöltek átvették a vezetést az egyesült államokbeli Georgia államban kedden rendezett szenátusi pótválasztáson.

Georgiában egyik szenátorjelölt sem szerezte meg a voksok legalább 50 százalékát a november 3-i választáson, ezért kell megismételni azt. A hivatalban lévő két republikánus szenátor, Kelly Loeffler és David Perdue demokrata párti kihívói Raphael Warnock és Jon Ossoff.

Raphael Warnock demokrata párti jelölt győztesnek nyilvánította magát szerdán az amerikai szövetségi szenátus Georgia állambeli pótválasztásán az addig összeszámolt szavazatok alapján, de republikánus párti ellenfele, Kelly Loeffler hivatalban lévő szenátor is közölte, hogy a számlálás az ő győzelmével fog véget érni.

A voksok 98 százalékának összeszámlálása alapján Warnock 50,4 százalékos részeredménnyel vezetett, Loeffler pedig így 49,6 százalékon állt az Edison Research közvélemény-kutató intézet szerint, de nagy amerikai intézetek nem készítettek ilyen felmérést. Az NBC, a CNN és a CBS televízió mind azt jelzi, hogy Warnock valóban győzelmet arat.

Warnock az Ebenezer Baptista Egyház fekete bőrű lelkésze Atlantában, ahol Martin Luther King néhai fekete polgárjogi harcos is prédikált. Ha megválasztják, ő lehet Georgia első fekete szövetségi szenátora. Győzelmét helyi idő szerint kedd éjfél után videoüzenetben jelentette be, amelyet az interneten közvetítettek.

Mindkét georgia-i jelölt mellett kampányolnak zsidók, de más-más okból

A republikánus és a demokrata zsidóknak is fontos a keddi georgiai szenátusi választás, hiszen a két párt különféleképpen gondolkodik az Egyesült Államok és Izrael kapcsolatáról, az iráni atomalkuról és az antiszemitizmusról.

Elemzők szerint nagyon szoros verseny esetén a végleges eredményre akár napokig is kellhet várni.

Ezen választás eredményén múlik majd a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában.

Amennyiben a republikánusoknak sikerül akár csak az egyik helyet ismét elnyerni Georgiában, akkor meg tudják tartani az ellenőrzést a szenátus felett. Ha mindkét helyet a demokrata párti jelölt szerzi meg, akkor mindkét pártnak ugyanannyi – 50-50 – helye lesz a szenátusban, és ebben az esetben a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök szavazata döntene majd.

Nagy a tétje a Georgia államban tartott szenátusi választásnak

A Georgia államban ma megrendezésre kerülő pótválasztásoknak komoly tétje van, ugyanis kiderülhet, hogy melyik párt irányítja az amerikai szenátust.