Mindkét georgia-i jelölt mellett kampányolnak zsidók, de más-más okból

Amerika-szerte nagy érdeklődést váltott ki a keddi georgiai szenátusi választás, hiszen ez dönthet arról, hogy a republikánusok, vagy a demokraták lesznek többségben. Az amerikai zsidók számára is fontos a választás, különösen a demokrata Raphael Warnock és a republikánus Kelly Loeffler közti összecsapás – írja a Jewish News Syndicate.

Loeffler korábban támogatta Trump Izrael-barát politikáját, míg Warnock több antiszemita megnyilvánulása miatt is a figyelem középpontjába került.

Warnock ugyan decemberben vezércikket is írt „Izrael mellett vagyok” címmel, de nem határolódott el korábbi kijelentéseitől. Elmondta: Izrael megbízható szövetségesének, támogatójának tartja magát, és egyetért Martin Luther King nézeteivel, miszerint Izrael állam létjogosultsága vitathatatlan. Az Amerikai Demokrata Zsidók Tanácsa (JDCA) mind Jon Ossoff, mind Warnock jelöltségét jóváhagyta.

A JDCA vezetője, Haile Soifer elmondta: közel 200 ezer dollárt költöttek el a két demokrata jelölt kampányára. A Jewish Telegraphic Agency szerint ebben benne voltak az internetes hirdetések költségei is, ráadásul 50 ezer georgiai otthonba körlevelet is küldtek. További 50 ezer telefonhívással és szöveges üzenettel sok zsidó georgiai szavazót sikerült elérniük, azonban a szokásos ajtóról ajtóra járó kampánykörút a járvány miatt most elmaradt.

Soifer egyúttal Warnock védelmére is kelt. „Warnock nyilvánvalóvá tette, hogy támogatja az amerikai-izraeli kapcsolatépítést, ráadásul ellenzi a BDS-t, tehát teljesen egyeznek a nézeteink”

– mondta Soifer a jelöltről.

A demokrata jelölt korábban a szegregációpárti George Wallace alabamai kormányzóhoz hasonlította Benjamin Netanjahut.

„Őszintén szólva, amit Warnock korábban mondott, az igazodott a zsidók többségének véleményéhez, mármint azokékhoz, akik Izrael-barátnak tartják magukat, és legalább az izraeli kormánypolitika egy részével elégedetlenek. Attól, mert Izrael-barát módon gondolkodunk, még lehetünk kritikusak Izrael kormányával szemben”

– mondta Soifer.

A JstreetPAC szintén támogatta Ossoff és Warnock jelölését, ők 500 ezer dollárt gyűjtöttek össze a kampányra.

A Republikánus Zsidó Szövetség, ami Loeffler mellett David Perdue jelölését támogatta, már nem riadt vissza a házról házról járó kampánykörúttól. Sam Markstein, a szervezet politikai vezetője elmondta: a 100 ezer telefonhívás és a 25 ezer SMS küldése mellett Atlanta külvárosi környékein hagyományos módon is zajlott a kampány, hirdetésekre viszont nem költenek.

„Ott segítünk, ahol változást tudunk előidézni. Nem gondoljuk, hogy ha hirdetésekbe fektetnénk, azzal jól kihasználnák az időnket, az energiánkat és az erőforrásainkat” – mondta Markstein.

Egyúttal felhívta a figyelmet a georgiai ortodox rabbik figyelmeztetéseire Raphael Warnockkal szemben, és arra szólított fel, hogy meg kell akadályozni Warnockot a szenátori pozíció megszerzésében. David Perdueról, az egyik republikánus jelöltről elmondta: Loefflerhez hasonlóan ő is támogatta Trump Izrael-barát politikáját, és részt vett egy BDS-t akadályozó törvény megszavazásában 2017-ben.

Nagy a tétje a Georgia államban tartott szenátusi választásnak

A Georgia államban ma megrendezésre kerülő pótválasztásoknak komoly tétje van, ugyanis kiderülhet, hogy melyik párt irányítja az amerikai szenátust.