Algériában rács mögé kerülhet, aki békülni akar Izraellel

Ha a törvényjavaslatot elfogadják, akár 15 év börtönbüntetés is várhat azokra, akik elősegítik az algériai-izraeli békekötést — írja az Ynetnews.

Az algériai törvényhozás egyik tagja, Amira Selim bejelentette, hogy benyújt egy törvényjavaslatot a „cionistákkal való békekötés promotálásának büntethetőségéről”. Selim elmondta: a javaslat célja, hogy a tömegmédiában és a közösségi médiában ne terjesszenek információkat az Izraellel történő esetleges békekötésről – írja a ynet.

„A javaslat az algériai állam álláspontján alapszik, ami ellenzi a békekötést a cionistákkal. Különösen azóta, hogy a más országokkal köttetett békeszerződések felforgatták Nyugat-Szahara helyzetét, politikai alkukon és gyanús üzleteken keresztül”

– írta Selim közösségi oldalán.

Ha javaslatát elfogadják, az Izraellel való békekötés promotálása akár háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A szabályszegőt hivatásától is eltilthatják, és akár 1 millió algériai dinárig (2,21 millió forintig) terjedő pénzbüntetésre is számíthat. Bűnismétlés esetén a börtönbüntetés 15 évig is terjedhet, a pénzbírságot pedig 2 millió dinárra növelhetik.

A szomszédos Marokkó decemberben jelentette be, hogy helyreállítja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, a békekötésben az Egyesült Államok segített a két országnak.

Nagyon boldogok a marokkói zsidók

„A Marokkóban született zsidók, a gyermekeik és az unokáik végre ellátogathatnak arra a földre, ahol az őseik kétezer éven keresztül éltek.”