Nagyon boldogok a marokkói zsidók

Az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Szudán után az észak-afrikai királyság is normalizálja a kapcsolatát Izraellel — olvasható a zsido.com-on.

A Casablancában működő Madame Fhal kóser pékség kuncsaftjait egy téma köti le napok óta: hazájuk teljes diplomáciai kapcsolatot teremt Izraellel.

“Mindenki erről beszél, legyenek zsidók vagy muszlimok. Miután Izrael rendezte a viszonyát az Emirátusokkal és Bahreinnel, tudtam, hogy mi is hamarosan sorra kerülünk.”

– mondta Kevin Fahl, az alapító 36 éves unokája.

“Az egész marokkói zsidó közösség boldog. Ez a lépés VI. Mohamed király bátorságát és jóindulatát mutatja. A megállapodás nemcsak a helyi zsidók, hanem a teljes marokkói népesség számára pozitív változásokat hoz”

— tette hozzá az egyik, szombati kalácsért sorban álló vásárló.

“Ezzel együtt attól tartok, hogy tüntetések lesznek és feszültség keletkezik a zsidó és muszlim közösségek között”

– tette hozzá.

A megállapodás valóban nagy felháborodást keltett és számos marokkói politikai és vallási csoport fejezte ki nemtetszését. A nagyobb demonstrációkat a marokkói rendőrsség eddig megakadályozta.

A muszlim lakosság körében vannak, akik pártolják a király döntését.

“Baráti viszonyt ápolunk egymással hosszú idő óta. Soha sem volt közöttünk semmilyen probléma. Mindig a lehető legnagyobb tisztelettel beszélünk egymással”

– mondta a pékség egyik muszlim dolgozója.

A pékség közelében működő Amszalem kóser húsbolt tulajdonosa szintén optimista.

“Mióta bejelentették a hírt, folyamatosan hívnak zsidó és muszlim barátaim és mindannyian örülnek a fejleményeknek. Én is boldog vagyok. Az egyik unokatestvérem Izraelben a kormány tagja. Nemrég beszéltem vele, nagyon lelkes”

– mondta az üzlet tulajdonosa, Jacques Biton.

Megérkezett Marokkóba az izraeli-amerikai békedelegáció

A történelmi villámlátogatás célja az együttműködési szerződések aláírása.

Netánjáhu miniszterelnök elmondta, hogy az első lépés az összekötő irodák újranyitása lesz Tel-Avivban és Rabatban, melyeket Marokkó zárt be 2000-ben, a második intifáda kitörésekor. Ezt követi majd a teljes diplomáciai kapcsolatfelvétel “a lehető legrövidebb időn belül”. A hírt VI. Mohamed király is megerősítette, és ő is a folyamat gyors lezárását sürgette. A megállapodásban kulcsszerepet játszott a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump, aki elismerte Marokkó jogát az önállósodni kívánó és gerillaháborút vívó Nyugat-Szaharára és jelentős amerikai befektetéseket ígért Marokkóban.

Izraelben mintegy 700 000 marokkói származású zsidó él, akik jelentős része nosztalgiával gondol ősei hazájára és őrzi a közösség sajátos hagyományait, kultúráját és konyháját. A marokkói zsidók nagy többsége még az ötvenes években települt át Izraelbe. Sokan távoztak Franciaországba és Kanadába is, így ez egykor hatalmas közösség létszáma napjainkra mindössze 3000 főre apadt.

Az Izraelben élő marokkói zsidók is örömmel nyugtázták a híreket.

“Nagy nap a mai. A Marokkóban született zsidók, a gyermekeik és az unokáik végre ellátogathatnak arra a földre, ahol az őseik kétezer éven keresztül éltek”

– mondta a Készáriában élő Ávráhám Ávizemer, aki Casablancában született és kisgyermekként vándorolt szüleivel Izraelbe. Az üzletember elmondta, hogy az elmúlt évek alatt négyszáz alkalommal utazott Marokkóba, hogy kereskedelmi és turisztikai vállalkozásainak ügyeit intézze.

Bár a két ország hivatalosan nem tartott fenn egymással diplomáciai kapcsolatot, a színfalak mögött sok területen működtek együtt és a turizmus is egyre fejlődött. A király baráti viszonyt ápol országa zsidó közösségével és jelentős összeget fektette a régi zsidónegyedek felújításába.

A turizmus további fejlődését elősegíti, hogy a jövőben közvetlen repülőjáratok is indulnak a két ország között. Az érdeklődés nagyságát jól jellemzi, hogy diplomáciai megállapodás és közvetlen járatok nélkül is évente 70 000 marokkói származású zsidó látogatott el Marokkóba. A turisták egy része vallási ünnepeken és Marokkóban eltemetett neves rabbik halálozási évfordulóján juttatott az észak-afrikai országba, mások gyökereiket mentek felfedezni vagy az ország turisztikai látványosságai vonzották őket.

Így nyitotta meg a Trump-adminisztráció a békéhez vezető utat

Bár a kritikusok háborúval riogattak, Trump végül békeszerződéseket kötött.