Izraeli MMA versenyző jutott rangos bajnokságba

Natan Levy életének már gyerekkora óta része a küzdelem. Miután Párizsból Izraelbe költözött, az iskolában gyakran nekiment a többi gyereknek, akik az akcentusa miatt piszkálták őt. Az agresszív elszántság pedig végül meghozta gyümölcsét: a 29 éves izraeli küzdősportoló nemrég csatlakozhatott az Ultimate Fighting Championshiphez. A UFC a kevert stílusú harcművészetek (MMA) első számú szervezete Levynek pedig egy decemberi párharccal sikerült felküzdenie magát a legjobbak közé: a korábban veretlen Shaheen Santanat sikerült legyőznie.

„A mérlegelésnél úgy éreztem magam, mint Dávid Góliáttal szemben, de végül én uraltam a mérkőzést. Megmutattam, hogy nem a méret számít, hanem a bennünk lévő elszántság”

– emlékezett vissza Levy. A brazil jiu jitsu harcos ráadásul nem csak nehezebb, de jóval magasabb is Levynél.

A Las Vegasba vezető út viszont nem volt könnyű Levy számára. A sportoló úgy emlékezett vissza: az emberek kinevették, amikor elhatározta, hogy mindent hátra akar hagyni a küzdősport kedvéért.

Levy Párizsban született, hagyományos zsidó családban, a szülei négyéves korában elváltak. Édesanyja őt és két testvérét kérte, döntsék el, hogy Párizsban, vagy Izraelben szeretnének-e élni, a fiúk pedig Izraelt választották.

Levy mindössze ötéves volt a költözés idején, de tisztán emlékszik arra, mennyire megviselte a válás, és az, hogy édesapja nem volt jelen az életében.

„Izraelben sokat bántottak a francia akcentusom miatt, ezért szinte minden szünetben verekedtem” – emlékezett vissza a sportoló. Idővel ugyan sikerült becsatornáznia az indulatait a küzdősportokba, de a kezdeti sikerek elkerülték. 15 éves korára viszont napi három óra edzéssel már komoly gyakorlatra tett szert, évekkel később pedig kung fuban és karatéban is megszerezte a fekete övet. 22 évesen oktatóként tért vissza Izraelbe, de a versenyszellem továbbra is égett benne.

Később Las Vegasba költözött, ami az MMA otthonának számít, viszont eleinte nehézséget okozott neki, hogy ingáznia kell új otthona és izraeli munkahelye között. A sportban sem jöttek könnyen a sikerek, de Levy fokozatosan ráérzett, melyik kung fu, vagy karate-mozdulatokat tudja alkalmazni ellenfeleivel szemben, és egyre feljebb tornázta magát a ranglétrán.

„Nem is olyan rossz, amikor arcon vágnak. Persze, egy kicsit fáj, de a félelem az ütésektől sokkal rosszabb. Éveket tölthetsz el félelemben, míg egyszer csak megkapod azt a bizonyos első ütést, és azon veszed észre magad, hogy nem is volt mitől tartani”

– magyarázta Levy. Santana legyőzésével egy kiszámíthatatlan és kreatív ellenfelet gyűrt maga alá, és bizonyította helyét a legjobbak között. Az izraeli sportoló győzelme után eksztázisban tört ki a sajtótájékoztatón. „Egy álmom vált valóra. Hét évvel ezelőtt mindent hátrahagytam, mint valami félőrült, és Vegasba jöttem, éppen emiatt” – mondta Levy.

Ortodox zsidó üzletember is versenybe száll a World Series of Poker versenyén

Nyereményét jótékony célokra fordítaná.

A sportolót a közösségi médiában is jókívánságokkal árasztották el, és a UFC elnökét, White-ot is meggyőzte Levy teljesítménye. White elmondta: alig várja Levy első hivatalos mérkőzését, és örül, hogy egy izraeli sportoló is csatlakozott a szervezethez.

„Amikor az izraeli zászlót lengetem egy mérkőzés előtt, akkor nem képzelem azt, hogy én vagyok az ország képviselője. Egyszerűen csak büszke vagyok arra, ahonnan jöttem, megtiszteltetés a magasba emelni a zászlót”

– mondta Levy, aki a zsidó származására még ennél is büszkébb.

„Azért vagyok itt, hogy megmutassam a világnak, hogy nem csak okosak vagyunk, hanem meg is tudjuk védeni magunkat! Amikor egy zsidó ember azt írja nekem, hogy miattam kezdett el sportolni, vagy miattam kezdett el kiállni magáért a környezetében, az jobban esik, mintha világbajnoki címet nyernék”

– tette hozzá.

Levy elmondta: örül, hogy megmutathatja a világnak, hogy a zsidók nem feltétlenül csak menedzseri pozícióban érzik jól magukat. Elismerte, hogy az izraeli sportkultúra nem olyan fejlett, de úgy gondolja, ők is képesek arra, amire a világ többi országa. Saját bevallása szerint többre vágyik, mint hogy egyszerűen egy izraeli, zsidó példakép legyen a sportvilágban.

„Szerénynek, tisztelettudónak kell lennünk, jól kell bánnunk az emberekkel. Akik nem bánnak jól velünk, azok megfizetnek ezért, de nekünk nem szabad rosszindulatúnak lennünk”

– mondta Levy, aki ezzel a hozzáállással ellensúlyt képez az agresszív, hőzöngő MMA-harcosokkal szemben.

A sportoló egyelőre Vegasban marad, többek között a járványnak köszönhetően már másfél éve nem látta a családját. Ennek ellenére Nevadában is képes meglátni a szépet. „Ahogy elnézem Nevada hegyeit, mintha az Eilatot látnám. Ilyenkor arra gondolok: a zsidók mindig a sivatag körül utaztak – tehát most is éppen ott vagyok, ahol lennem kell” – mondta Levy.

Benedek Tibort választották az elmúlt évtizedek legjobb vízilabdázójának

A júniusban elhunyt sportoló több mint ötvenezer közönségszavazat alapján érdemelte ki az újabb rangos elismerést.