Elemző: Irán antiszemita narratívákat használ, amikor Izraelt vádolja „megrendezett támadásokkal”

Az, hogy Izraelt megrendezett támadással vádolják, egyúttal azzal gyanúsítják, hogy háborúba akarja sodorni Iránt és az Egyesült Államokat, része annak az antiszemita történelmi hagyománynak, amelyben a zsidókat hibáztatják a konfliktusokért.

Irán külügyminisztere, Mohamed Dzsavád Zaríf az antiszemitizmus történelméből jól ismert módszert alkalmazott, amikor azt állította, hogy Izrael állhat egy „hamis casus belli” mögött. Azzal is megvádolta a zsidó állam vezetőit, hogy az USA és Irán közti háború kirobbantására esküdtek össze – írja Seth J. Frantzman a The Jerusalem Post oldalán megjelent elemzésében.

Zaríf azt állította, „az Irakból érkező új információk szerint izraeli ügynökök támadásokat terveznek amerikaiak ellen”. Hozzátette: ezzel csapdát akarnak állítani Donald Trump elnöknek. Trump korábban azzal fenyegetett, hogy Iránt fogja felelőssé tenni, ha amerikaiakat ér támadás Irakban. Az országban 2019 májusa óta vannak az amerikai erők az Irán által támogatott milíciák célkeresztjében. Több tucatnyi rakétatámadást indítottak ellenük, ezek során egy amerikai vállalkozó is életét vesztette, de meghalt az USA-vezette nemzetközi koalíció három tagja is.

Az USA egy éve ölte meg az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát, Kászem Szolejmánit. A hírek szerint Irán most komolyan figyel a Perzsa-öböltől Irakig húzódó térségre. Többen attól is félnek, hogy Irán támogatta csoportok a régióban ürügyként használhatják Szolejmáni halálának első évfordulóját arra, hogy megtámadják az Egyesült Államokat vagy Izraelt.

Irán külügyminisztere a múltban többször is Izraelt hibáztatta az USA-val kapcsolatos feszültségekért. Benjamin Netanjahu miniszterelnököt különösen élesen támadta, háborúra uszítással vádolva őt. Ezen felül „háborúra éhesnek” nevezte a „B csapatot”, azaz az Egyesült Államokat és Izraelt.

Zaríf az Egyesült Államokban tanult, és gyakran szólal fel amerikai agytrösztök rendezvényein. Ismerős a nyugati fővárosokban, és tudja, hogyan használja az Izrael-ellenes összeesküvés-elméletekben hívő nyugatiak nyelvét. Ezeknek az elméleteknek a gyökerei a Cion Bölcseinek jegyzőkönyveihez nyúlnak vissza. Az ismert konteó szerint a zsidók világuralomra törnek, és ők az okai minden problémának a gazdasági válságoktól a háborúkig. Az, hogy Izraelt vádolják „megrendezett támadással”, egyúttal azzal gyanúsítják, hogy háborúba akarja sodorni Iránt és az Egyesült Államokat, része annak az antiszemita történelmi hagyománynak, amelyben a zsidókat hibáztatják a konfliktusokért.

Az évek alatt többen belengették egy Izrael-barát összeesküvés elméletét, amelynek célja, hogy háborúba sodorja az Egyesült Államokat. Például 2017-ben, amikor egy antiszemita konteó azt bizonygatta, hogy az amerikai neokonzervatívok keltették a feszültséget Iránnal. Az elmélet szerint „Amerika zsidói irányítják Amerika háborúit”, a „neokonzervatívok” alatt pedig gyakran a George Bush elnökhöz közeli zsidó kommentátorokat és törvényhozókat értették. Ez az elmélet azt is állította, hogy Izrael állt Irak 2003-as amerikai inváziója, és több közel-keleti háború mögött is.

Malajzia antiszemita vezetője, Mahathir Mohammed elmondta az Iszlám Konferencia Szervezetének, hogy

„a zsidók áttételesen irányítják a világot, másokat vesznek rá, hogy harcoljanak és meghaljanak értük”.

Ezt az elméletet több iszlamista csoport, köztük a Muszlim Testvériség, valamint a Hamász is osztja, de a teheráni kormányban is vannak hívei. Ehhez kapcsolódnak azok a vádak, melyek szerint „Izrael és az USA hozta létre az ISIS-t” – ezt az elméletet is terjesztették az iráni rezsim tagjai. A konteók jelen vannak amerikai és brit egyetemek kampuszain is, valamint nyugati politikai pártokban, amelyek azzal érvelnek, hogy Izraelnek „hasznot hajt” a konfliktus. Egy 2012-es egyiptomi bombatámadást is az országra fogtak, mondván, „ki másnak állt ez érdekében, mint Izraelnek?”

Zarif célja a tweettel az, hogy hivatkozási alapot teremtsen Izrael hibáztatására, amennyiben a jövőben Irán által támogatott milíciák támadnának meg amerikai erőket Irakban.

Ez ellene megy Zaríf korábbi állításainak, melyek szerint az USA provokálta Iránt azzal, hogy B-52-es repülőgépekkel vezényelt a régióba. Január 1-i hírek szerint Irán úgy hitte, Trump még elnöksége vége előtt megtámadhatja az országot. Az USA, hogy eloszlassa az aggodalmakat, azt állította, csupán egy repülőgép-hordozót vittek haza.

Zaríf: Izrael provokációra készül Irakban állomásozó amerikai erők ellen

Mert így akarja egy Irán elleni háborúba belerángatni az Egyesült Államokat az iráni külügyminiszter szerint.

Közben Irak szerint egy tankerükön aknát fedeztek fel december 31-én, abból a fajtából, amit Irán használt az Ománi-öbölben 2019 májusában és júniusában hajók megtámadására. Továbbá az iráni Forradalmi Gárda vezetője meglátogatta az Abu Musa szigetet az öbölben, hogy felmérje az ottani harckészültséget. Amir Hajizadeh, az iráni űrprogram vezetője pedig figyelmeztette a térség arab országait, hogy nem fognak különbséget tenni az USA, és az amerikai csapatokat befogadó országok között, ha kitör a háború.

Úgy néz ki, ezek a kommentek nem vágnak egybe Zarif „megrendezett támadásról” szóló vádjával, amelyek Izraelt teszik felelőssé az Irán által támogatott milíciák támadásaiért. 2019 augusztusában és szeptemberében Irán által támogatott csoportok Irakban Izraelt hibáztatták a raktáraik elleni légitámadásokért. Értesülések szerint Irán 2018 augusztusában és 2019 novemberében ballisztikus rakétákat vitt Irakba. Iránnak továbbá komoly, Hashd al-Shaabi néven ismert hálózata van milíciákból az országban. Habár többet ezek közül az iraki kormány pénzel, mind hűségesek Iránhoz. Rendszeresen támadják 107 milliméteres rakétákkal a bagdadi amerikai nagykövetséget. Gyakran ad nekik parancsokat a Ktaib Hezbollah, az egyik legerősebb Iránt támogató iraki milícia. Az Asaib Ahl al-Haq, a Badr, a Harakat Hezbollah és számos más milícia az amerikai erőket is fenyegeti. Többször követelték, hogy az USA hagyja el Irakot.

A konfliktusról szóló pletykák megmaradnak – közben pedig kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy miért keresné a konfliktust Iránnal az izolacionista Trump, aki korábban mindig elkerülte a háborút. Trump decemberben figyelmeztette Iránt, hogy ne ártsanak az amerikai erőknek, áprilisban pedig arra, hogy ne támadjanak meg amerikai hajókat. Az iraki miniszterelnök követelte, hogy az USA és Irán ne az ő országát használják a konfliktus lerendezésére. Közben arról szólnak a hírek, hogy az USA egy lehetséges iráni támadás jeleire lett figyelmes, írja az NBC.

Trump: ha egy amerikai is meghal, Irán lesz a felelős

A bagdadi amerikai követség elleni rakétatámadást követően Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegeti az iráni rezsimet, hogy ha amerikai áldozat is lesz, azért az iszlám köztársaságot terheli minden felelősség.

Zaríf összeesküvés-elméletét azért tervezték, hogy hivatkozási alap legyen Izrael hibáztatására, amennyiben a jövőben Irán által támogatott milíciák támadnának meg amerikai erőket Irakban. Ez egy alaposan megtervezett stratégia része, amivel a perzsa állam meg akarja erősíteni az Izrael-elleni csendes ellenérzéseket nyugaton.

Ennek része az állítás, hogy Izrael a felelős Trump kemény Irán-ellenes politikájáért, valamint az USA-Irán feszültség mögött is a zsidó állam áll.

Irán gyakran használta ezt az érvet az Egyesült Államokban azért, hogy elnyerje Irán-barát csoportok, és kongresszusi tagok támogatását. Azt állítják, hogy Izrael az igazi probléma, és ha Amerika helyettük inkább Iránnal lenne barátságosabb viszonyban, azonnal jobbra fordulna a helyzet. Ez az érvelés nem veszi figyelembe, hogy az irániak voltak azok, akik amerikaiakat ejtettek túszul 1979-ben, valamint hozzájuk köthető csoportok tehetők felelőssé zsidók elleni támadásokért olyan helyeken, mint például Argentína. A térségben, csakúgy, mint az egész világon Izraelt támadták. Irán mostani próbálkozásának lényege az, hogy egy antiszemita összeesküvés-elméletre építsen, amint egykor az Orosz Birodalom, később pedig iszlamisták, akik mind arra használták a hasonló teóriákat, hogy Izraelt és a zsidókat hibáztassák a konfliktusokért.

Izrael figyelmeztette Iránt, hogy ne növelje a feszültségeket, és az utóbbi években követelte, hogy ne nyomuljanak be Szíriába. Izrael volt kabinetfőnöke elmondta, hogy több mint 1000 légitámadást intéztek iráni erők ellen Szíriában. Izrael ezt „háborúk közötti hadjáratnak” nevezi. Zaríf pedig nem tudja eldönteni, hogy Izraelt hibáztassa a támadásokért, vagy azt állítsa, Izrael áll az Irán által támogatott, USA elleni támadások mögött. Ha a „megrendezett támadások” vádja mögé bújnak, az antiszemita konteók világába kerülnek, és rossz hírnevük lesz. Úgy tűnik, a mostani tweet bátorítani akarja az Irán-barát milíciákat, hogy amerikaiakat támadjanak, és utána Izraelre foghassák ezeket az akciókat.

A Trump-kormány távozásával tovább feszül az izraeli-iráni ellentét

Izrael általában is feszült kapcsolata az Iráni Iszlamista Köztársasággal tovább durvult az elmúlt napokban.