Trump: ha egy amerikai is meghal, Irán lesz a felelős

A bagdadi amerikai követség elleni rakétatámadást követően Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegeti az iráni rezsimet, hogy ha amerikai áldozat is lesz, azért az iszlám köztársaságot terheli minden felelősség – számol be az Arutz7 izraeli hírportál.

„Bagdadi nagykövetségünket vasárnap több rakéta is eltalálta, három rakétát pedig nem sikerült elindítani. Mindenki tudja ki lőtte ki a rakétákat: Irán. Információink szerint amerikaiak ellen is terveznek támadást”

– írta az Egyesült Államok elnöke Twitter üzenetében.

„Egy baráti tippet adok Iránnak: Ha egy amerikait meggyilkolnak, Iránt vonom felelősségre. Ezt érdemes lenne átgondolniuk”

– tette hozzá.

Trump üzenetének az is súlyt ad, hogy azt alig egy évvel az iráni hadvezér, Kasszem Szulejmáni likvidálása után írta.

Irán Szulejmáni likvidálását azzal torolta meg, hogy rakétákat indított két, amerikai csapatok által működtetett iraki katonai bázis ellen. A szolgálatot teljesítők 34 tagjánál a támadás után traumás agysérülést diagnosztizálták.

Irán további bosszút is ígért, szakértők ide sorolják a dél-afrikai amerikai nagykövet elleni merénylet kísérletet, ezt Irán tagadta.

Az amerikai közel-keleti erők vezetője a hét elején azt mondta, hogy Washington „kész reagálni”, ha Teherán támadást indít Szulejmáni halálának első évfordulója miatt.

„Készek vagyunk megvédeni magunkat, barátainkat és partnereinket a régióban, és készek vagyunk reagálni, ha szükséges”

– mondta az újságíróknak Kenneth McKenzie tábornok, a Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) vezetője.

„Szerintem nagyon jó helyzetben vagyunk, és felkészültek vagyunk, ha az irániak vagy megbízottjaik támadást terveznek” – tette hozzá.

Az iráni elnök Szaddám Husszeinhez hasonlította Donald Trumpot

„Szaddámot bűncselekményei miatt kivégezték, Trump sem fog jobb sorsra jutni. Irán végül diadalmaskodott mindkét háborúban.”