Az izraeli-palesztin konfliktus legnagyobb győzelmei és vereségei 2020-ban

Miközben a címlapokat a koronavírus-járvány uralta, ádáz stratégiai harcot vívtak egymással az izraeliek és a palesztinok, Ciszjordánia státusza mégsem változott 2020-ban. Az izraeli jobboldal legnagyobb stratégiai győzelmeit Donald Trumpnak köszönheti, és nem saját lépéseinek. A legnagyobb győzelmek inkább arról szóltak, hogy mi nem történt, mint arról, ami történt. Jeruzsálemben és Washingtonban is akadályokba ütközött a politikai fejlődés, Izrael kezei közül pedig több jelentős helyzetben kicsúszott a győzelem – írja a The Jerusalem Post.

  1. Netanjahu képtelen volt egyesíteni az izraeli jobboldalt

Az izraeli jobboldal hiába kezdte erősen az évet, végül nyögvenyelősen zárta. Pedig minden adott volt, hogy ez az ő évük legyen: az áprilisi választáson 49 mandátumot szereztek, a két hárédi párt 16 helyével együtt pedig már kormányzóképes erőnek számítottak. Ebben a formában bármilyen jobboldali napirendi pontot át tudtak volna vinni a Kneszeten, ráadásul Trump támogatását is élvezték. Netanjahu ugyan bizonyította, hogy ő a legnépszerűbb jobboldali vezető, de képtelen volt egyesíteni a pártokat. A Jiszráel Béténu párt nem állt össze a vallásos pártokkal, és a Jamina párttal sem sikerült megegyeznie – helyette inkább koalícióra lépett a Kék és Fehér pártszövetséggel.

Emiatt a legtöbb jobboldali párt az ellenzékbe sorolta át magát a Kneszetben, miközben arról tárgyaltak, hogyan ellensúlyozzák a veszteségeket.

  1. Félredobták a legnagylelkűbb békeszerződést

Trump bemutatta az eddigi legmegengedőbb békeszerződést az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, miszerint az országhoz tartozna Ciszjordánia 30 százaléka, és Jeruzsálem nagy része. Választási vereségével és Joe Biden hivatalba lépésével viszont ez a terv füstbe ment.

  1. Nem sikerült elfoglalni Ciszjordániát

Netanjahu és Trump egyaránt megígérte Ciszjordánia annektálását, augusztus 13-án viszont felfüggesztették a műveletet az Ábrahám-egyezmény miatt.

  1. Az Arab Békekezdeményezés erejét vesztette

A 2002-es Arab Békekezdeményezés, ami kitűzte Izrael és az arab országok békekötésének feltételeit, többé már nincs hatással az izraeli-palesztin konfliktusra.

Az Izrael által elutasított, de nemzetközi szervezetek által elfogadott kezdeményezés szerint Izraelnek egy kétállami megállapodásba kellett volna beleegyeznie az arab országokkal történő békekötéshez. Az Ábrahám-egyezménynek köszönhetően viszont több országgal is sikerült békét kötni a palesztin konfliktus rendezése nélkül.

  1. A Nemzetközi Büntetőbíróság nem hozott döntést az izraeli háborús bűnökkel kapcsolatban

Tavaly sem jutott döntésig a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Izrael tevékenységével kapcsolatban a Gázai övezetben, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben.

Ha háborús bűnöknek nyilvánítanák Izrael tevékenységét, az egyenértékű lenne azzal, hogy a nemzetközi közösség jogilag is elismeri, hogy ezek a területek a palesztinokhoz tartoznak. Korábban a Palesztin Hatóság fordult az ICC-hez a háborús bűnök vádjával, Benjamin Netanjahu miniszterelnököt és Benny Ganz védelmi minisztert is megvádolták.

Fatou Bensouda, a szervezet főügyésze korábban elmondta, az izraeliek és a palesztinok is követhettek el háborús bűnöket.

A világ zsidóságát érintő 6 legfontosabb esemény 2020-ban

A 2020-as év számos szempontból örökre emlékezetes marad. Megyeri A. Jonatán szubjektív listát készített az elmúlt év, a világ zsidósága szempontjából legfontosabb eseményeiről.

  1. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa közzétette feketelistáját, de a BDS nem örülhetett

Tavaly az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (UNHCR) közzétette régóta várt feketelistáját. A lista lehetővé tette a BDS mozgalomnak, hogy bojkottálja ezeket a cégeket, és az ICC-nek is, hogy háborús bűnökkel vádolja meg őket.

Az Ábrahám-egyezmény viszont gátat szabott a BDS-nek, hiszen az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein támogatása nélkül már körülményesebb bojkottálni az izraeli cégeket abból a célból, hogy az ország visszaszoruljon az 1967 előtti országhatárai közé.

  1. Az Egyesült Államok de facto elismerte a C területet és Kelet-Jeruzsálemet Izrael részeként

Ugyan az Egyesült Államok is amellett állt ki, hogy Izrael függessze fel Ciszjordánia annektálását, a terület legnagyobb részét kitevő C területet mégis elismerték az ország részeként.

Mike Pompeo – első amerikai külügyminiszterként – Ciszjordánia Izrael által irányított részére látogatott. Látogatása során elmondta: nem tesz különbséget az Izrael által uralt területek között, függetlenül attól, hogy azok szuverén határain belül, vagy kívül esnek-e, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is. Az Egyesült Államok egyúttal arról is döntött, hogy minden, Izrael által irányított területről származó terméket „Izraelben készült” címkével fognak ellátni. Azt is engedélyezték, hogy a Jeruzsálemben született amerikai-izraeliek az útlevelükben azt tüntessék fel, hogy Izraelben születtek – eddig ezt nem tehették meg.

  1. A jobboldal nem tudta kiterjeszteni Izrael területét

Izrael nemhogy területi nyereséget nem könyvelhetett el 2020-ban, de még a palesztin területeken lévő izraeli építkezéseknek sem sikerült engedélyt adni.

A Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte azt a törvényt, ami visszamenőleg engedélyt adott volna a palesztin magánterületeken történt építkezésekre. A már hatályon kívüli szabály szerint Izrael fizetett volna a tulajdonosoknak az építkezés lehetőségéért cserébe. Netanjahunak a Gázai övezet 70 előörsét sem sikerült engedélyeznie, még azokat sem, amik állami földhöz tartoznak.
Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Mi lesz, ha Mahmúd Abbász egy nap távozik a Palesztin Hatóság éléről?

Kutatók szerint Izrael készen áll, hogy megakadályozza a Hamász lehetséges hatalomátvételi kísérletét a Palesztin Hatóság területén.