Vasárnap érkezik Izraelbe a marokkói delegáció

A diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról és a közvetlen repülőjáratokról tárgyalnak. Netanjahu szerint ez egy csodálatos barátság kezdete.

Delegáció érkezik Marokkóból Izraelbe a béketárgyalások miatt vasárnap – írja a The Times of Israel. A központi téma a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása lesz: összekötő irodákat és nagykövetségeket nyitnak, valamint közvetlen repülőjáratokat indítanak a két ország között.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök pénteken telefonon tárgyalt VI. Mohamed marokkói királlyal, meghívta őt az országba, és a Casablanca című filmből idézett: „ez egy csodálatos barátság kezdete”. A két vezető gratulált egymásnak a békeszerződés miatt, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az Egyesült Államok elismeri Nyugat-Szaharát Marokkó részeként.

VI. Mohamed irodája közleményt adott ki, amiben felidézte erős és különleges kapcsolatát az országban élő zsidó közösséggel, de emlékeztetett Marokkó következetes, megingathatatlan és változatlan álláspontjára a palesztin kérdéssel kapcsolatban, és úttörő szerepére a közel-keleti béke fenntartásában.

Marokkó turisztikai minisztere elmondta: két-három hónapon belül megindulhatnak a közvetlen repülőjáratok a két ország között. Marokkó a harmadik ország, amely rendezte kapcsolatait Izraellel, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein után. Szudán szintén jelezte, hogy rendezné kapcsolatait a zsidó állammal, de hivatalos békeszerződést egyelőre nem kötöttek.

Marokkóban él Észak-Afrika legnagyobb zsidó közössége, amely az 1940-es évekre 250 ezresre bővült, és az ország lakosságának tizedét tette ki. Sokan közülük Izrael 1948-as alapítását követően elhagyták az országot, mára pedig körülbelül háromezren maradtak. Izraelben összesen 700 ezer marokkói származású zsidó él.

Nagyon boldogok a marokkói zsidók

„A Marokkóban született zsidók, a gyermekeik és az unokáik végre ellátogathatnak arra a földre, ahol az őseik kétezer éven keresztül éltek.”