Az indiaiak imádják a 118 éves kalkuttai zsidó pékséget

Látványos díszkivilágítás, nyüzsgő karácsonyi vásár a piac közepén: Kalkuttában mindig is nagy ünnepségeket tartottak karácsonykor. Bár az idei szezonban visszavetette az érdeklődést a koronavírus-járvány, és a májusi Amphan ciklon is megtépázta a várost, Isaac Nahoum egyáltalán nem aggódik. Az Új Piac környékén lévő zsidó péknél egy időben napi 300-nál is többen megfordultak, most viszont alig 30 fősre csökkent a napi forgalom – a karácsonyi roham azonban még hátravan – írja a Jewish Telegraphic Agency.

A 85 éves Isaac abban reménykedik, hogy jövőre ismét megugrik a látogatók száma: a Nahoum & Sons egy családi vállalkozásból Kalkutta ikonikus zsidó pékségévé nőtte ki magát. Az ízletes gyümölcstortáiról és karácsonyi süteményeiről ismert pékség élő bizonyítéka az egykor itt élő népes Bagdadi zsidó közösségnek, ami azóta mindössze húszfősre csökkent.

„A Bagdadi közösség tagjai a bizonytalanság miatt hagyták el Indiát. Én 1951-ben költöztem el, amikor már csak 1500-an maradtak”

– emlékezett vissza Nahoum.

Az első zsidók a 19. század elején érkeztek a környékre, ami akkor a Brit Birodalom indiai fővárosának számított. A közel-keleti üldöztetés elől menekülő zsidók Indiát egy toleráns országnak találták, ahol nem csak túlélhettek és szabadon gyakorolhatták a vallásukat, de igazán ki is bontakozhattak kereskedőként. A második világháború idejére már egy ötezres közösség színesítette Kalkuttát: három zsinagógát és két iskolát építettek fel, és olyan virágzó vállalkozásokat alapítottak, mint amilyen Nahoumék péksége is. A Cochin közösséggel ellentétben – akik Izrael megalapítása miatt költöztek el Indiából – a Bagdadiaknál India függetlensége indította be a folyamatot.

Sokan az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, vagy Kanadában kötöttek ki, és Izraelbe is költöztek néhányan. Isaac végül bátyja, David halála után költözött vissza Kalkuttába Angliából.

„1902 óta nem változtattunk az üzlet kinézetén. A mennyezet Olaszországból van, a kirakatot pedig Belgiumból hozták”

– magyarázta Nahoum. Az édes és sós sütemények íze egy régmúlt kor szellemét idézi – a receptet egymástól örökölték a generációk. Nagyapja, Israel Nahoum még a 19. század közepén költözött Bagdadból Kalkuttába, ő alapította a pékséget, amit már 65 éve Isaac vezet. Isaac gyerekkorában még főként európai és brit-indiai vevőkörük volt, most viszont már főként hindu bengáliak, muszlimok, keresztények és kínaiak vásárolnak náluk.

A titkos recepttel készülő gyümölcstorta már emberemlékezet óta a fő slágernek számít az ünnepi időszakban. 1966-ban még a canterburyi érseket is vendégül látták, aki azt mondta:

„Nahoumék gyümölcstortája volt élete legfinomabb süteménye”.

Egy elveszett törzs tagjai érkeztek Izraelbe

Menáse elveszett törzsének leszármazottai 2700 év után tértek vissza Izrael földjére.