Korábbi bizalmasa állt ki a nyilvánosság elé Netanjahuval szemben

Az izraeliek már hozzászoktak cinikus politikusok kampánybeszédeihez, de Zeév Elkin beszéde különleges és érzelmes volt – és a miniszterelnök korábbi bizalmasának szájából egyben lesújtó is – írja a Times of Israel.

Zeév Elkin a Szovjetunióból érkezett Izraelbe. A politikus a matematikától a fizikán át a történelemig változatos dolgokat tanult. 2006-ban a Kadima színeiben lett képviselő, azonban a párt ideológiája túlzottan baloldali volt számára, ezért a Netanjahu sikerét hozó 2009-es választás előtt belépett a Likudba.

Az elmúlt évtized során különösen közel került Netanjahuhoz, a tanácsadója lett és orosz ügyekben ő közvetített közte és Putyin között. Szerda esti lemondó beszéde – miközben több alkalommal is a könnyeivel küzdött – ezért különösen hatásosra sikerült.

A miniszterelnök egyik belső körébe tartozó politikus kiállt, és azt mondta: nem tudja jó szívvel azt mondani Izrael népének, hogy szavazzanak Netanjahura.

Elkin ráadásul nem csak kilépett a Likudból, hanem csatlakozott Gideon Szaár rivális, Új Remény nevű pártjához. Elkin beszéde lesújtó hatással lehet Netanjahu népszerűségére az izraeli tévénézők körében, hiszen megalázó részletességgel leplezte le a miniszterelnök szándékait.

Furcsa koalíciót formálna az ellenzék Netanjahu ellen

Lieberman nyílt levélben szólította meg a három politikust arra bíztatva őket, hogy fogjanak össze a Benjamin Netanjahu és hárédi pártok által irányított koalíció ellen.

Eddig a Netanjahu elleni vádak, miszerint a kormányfő saját személyes érdekeinek rendeli alá az izraeli politikát, nagyrészt kívülállóktól érkeztek. Elkin viszont elmondta: személyesen könyörgött Netanjahunak, hogy álljon össze a Kék-Fehér Párttal, ezzel elkerülendő a 2020. márciusi választást.

Netanjahunak viszont esze ágában sem volt koalícióra lépni: abban bízott, hogy az új parlament mentességet ad neki a jogi felelősségre vonás alól, esetleg egy törvényjavaslattal elérheti, hogy ne folytathassanak ellene büntetőeljárást, amíg hivatalban van.

Elkin elmondta: ekkor tört meg a bizalma Netanjahuban.

Elkin szerint a 2021. márciusi választás is Netanjahu önző és hibás politikájának egyenes következménye. Korábbi bizalmasa azzal vádolta a kormányfőt, hogy tönkreteszi a Likudot, mert egy személyi kultuszt épít maga köré, és saját rajongóival veszi körül magát. Szót ejtett arról is, hogy Netanjahunak esze ágában sincs betartani a barátainak, szövetségeseinek, aktivistáknak, vagy az izraeli polgároknak tett ígéreteit.

Közvetlenül a beszéd után a Likud hazugsággal vádolta Elkint.

Az elmúlt három választási kampány során a Likud összezárt Netanjahu körül, hogy Benny Ganz Kék-Fehér pártja ne tudja kihasználni a párt gyengeségeit. Az első törés két hete történt, amikor Szaár kivált, és megalapította az Új Remény pártot, de Szaár régóta Netanjahu ellenfele volt, ezért ez a lépés még nem volt meglepő. Elkin viszont már nem bírta tovább a negyedik választási kampányban is egy olyan ember megválasztására biztatni Izrael népét, akiben elvesztette a hitét.

És a többiekkel ellentétben nem szlogenekkel távozott a Likudból, hanem súlyos magyarázatokkal.

Száár kiválása politikai földcsuszamlást okozhat Izraelben

Gideon Száár újonnan alapított pártja már az első felmérések szerint is 15-18 mandátumot szerezhetne a Kneszetben és akár Netanjahu nélkül is elérhetővé válna a kormányalakítás.