Furcsa koalíciót formálna az ellenzék Netanjahu ellen

Avigdor Lieberman, a főként orosz bevándorlók szavazataira számító jobboldali Iszráel Béténu párt  szerdán felhívást intézett három párt elnökéhez, Jair Lapidhoz, a centrista Jes Átid, Náftáli Bennett, a jobboldali Jáminá és Gideon Száár, a Netanjahu vezetette Likud pártból kivált és nemrég Új Remény néven pártot alapított politikus felé összefogást sürgetve Netanjahu ellen – számol be az Algemeiner.

A Ynet hírtelevízió szerint Lieberman nyílt levélben szólította meg a három politikust arra bíztatva őket, hogy fogjanak össze a Benjamin Netanjahu és hárédi pártok által irányított koalíció ellen.

A lépés azután történt, hogy Száár a közelmúltbeli közvélemény-kutatások alapján a második lett Netanjahu után és nemrég alapított Új Remény pártja 21 parlamenti helyet is kapna a választásokon.

Száár pártjához csatlakozott a múlt héten a Likud képviselője, Jifát Shasha-Biton is, aki a Száárral kötött megállapodás szerint második lenne az új párt listáján.

A Liberman által vázolt koalíció számos okból lenne szokatlan. Liberman korábban több alkalommal is csatlakozott a Netanjahu által vezetett kormányokhoz, azonban korábban három alkalommal is nézeteltérésbe került a miniszterelnökkel és otthagyta a kormányt lemondva a különböző miniszteri pozícióiról, melyek az utóbbi két alkalommal választások kiírásához is vezetettek.

A legutóbbi, 2019-es választásokon Liberman nem tudott megállapodni Netanjahuval, főként a Likud vezetőjének, a hárédi pártokkal való szoros összefogása miatt. Ez kényszerítette Netanjahut legutóbb arra, hogy riválisával, a Kék-Fehér párt vezetőjével, Benny Ganzzal alakítson koalíciót.

Liberman pártja az Iszráel Béténu jobboldali politikai szervezet, csakúgy, mint a Naftali Bennett által vezetett Jámina, mely a nemzeti vallásos választótömegeket képviseli, azonban a Jair Lapid féle Jes Átid párt centrista és nem ápol különösebben jó viszonyt a Bennett illetve Liberman által vallott nemzeti politikával.

Száár kiválása politikai földcsuszamlást okozhat Izraelben

Gideon Száár újonnan alapított pártja már az első felmérések szerint is 15-18 mandátumot szerezhetne a Kneszetben és akár Netanjahu nélkül is elérhetővé válna a kormányalakítás.