Oktatni fogják a holokausztot Ohióban

Holokauszt oktatási bizottságot hoztak létre Ohio államban, miközben az USA-ban növekszik az aggodalom a holokauszt ismeretével kapcsolatban — írja a JTA.

A „Holokauszt- és Népirtás Emlékezeti és Oktatási Bizottság” küldetése, hogy “segítsen elmélyíteni az ismereteket és a megértést a világtörténelem egyik legtragikusabb eseményével kapcsolatban”

— közölte a szövetségi állam szenátusa a majdnem egyhangúlag elfogadott törvény kapcsán. Múlt héten az állami képviselőház 77-7 arányban fogadta el a törvényt.

A 12 tagú bizottság, amelynek vezető oktatási tisztviselők is  a tagjai

“tágítani fogja a közvélemény ismereteit a holokauszttal és a népirtás emlékezetével összefüggő kérdésekről, és közoktatási programokkal támogatja az oktatást.”

Felmérések szerint az amerikaiaknak egyre kevesebb ismeretük van a holokausztról.

Sokkoló tudatlanság a holokausztról az Egyesült Államokban

A negyven alatti felnőttek csaknem kétharmada nem tudja, hogy hatmillió zsidót öltek meg, minden ötödik pedig mítosznak tartja a holokausztot.

A törvényért az Ohioi Zsidó Közösségek (Ohio Jewish Communities) nevű, több zsidó szervezetet is magába foglaló szövetség lobbizott.

“A holokauszttal kapcsolatos ismeretek hiánya manapság különösen feltűnő”

— mondta a szövetség igazgatója, Howie Beigelman múlt hónapban.

“Nemcsak a neonáci csoportok egyre aktívabbak, de közelmúltbeli kutatások is azt mutatják, hogy túl kevesen ismernek alapvető tényeket a holokausztról, míg mások tévesen használják fel annak tanulságait.”

Az ohio-i törvényhozás idén 10 millió dollárt szán a holokauszt oktatására.

Heves viták Kaliforniában a középiskolai nemzetiségi tananyag miatt

Zsidó szervezetek kezdeményezésére az állam kormányzója megvétózta a programot és elrendelte az átalakítását.