Sokkoló tudatlanság a holokausztról az Egyesült Államokban

A negyven alatti amerikai felnőttek csaknem kétharmada nem tudja, hogy hatmillió zsidót öltek meg, minden ötödik pedig mítosznak tartja a holokausztot – derül ki egy friss kutatásból, amelyről a The Guardian számolt be.

A tanulmány szerint a 18 és 39 év közötti amerikai fiatal felnőttek csaknem fele, 48 százaléka nem tudott megnevezni egyetlen koncentrációs tábort, vagy gettót sem a második világháborúból.

A válaszadók majdnem negyede, 23 százaléka mondta azt, hogy szerinte a holokauszt egy mítosz, vagy eltúlozták, vagy nem biztos benne. Minden nyolcadik, 12 százalék, egyáltalán nem hallott róla, vagy nem emlékszik, hogy hallott volna róla.

A megkérdezettek több mint fele, 56 százaléka mondta azt, hogy látott náci szimbólumokat a saját közösségi oldalán, vagy a csoportjaiban. Csaknem felük, 49 százalékuk pedig holokauszttagadó bejegyzésekkel is találkozott a közösségi médiában, vagy más weboldalon.

„Az eredmények egyszerre sokkolóak és szomorúak. Jól mutatják, miért kell most azonnal cselekednünk, amíg a holokauszt túlélői még itt vannak köztünk, hogy elmondják történeteiket”

– mondta Gideon Taylor, a Claims Conference elnöke, a kutatás megrendelője,

„Meg kell értenünk, hogy miért nem elég jó a fiatalok oktatása a holokausztról és a múlt tanulságairól. Ez egy figyelmeztető jelzés kell hogy legyen mindannyiunknak, és egy útitervnek, hogy a kormányzati tisztviselőknek hol van tennivalójuk”

– tette hozzá.

Ez a kutatás elsőként tartalmaz államokra lebontott adatokat, sorrendet állítva köztük három kritérium alapján: a fiatal felnőttek mekkora hányada hallott biztosan a holokausztról, meg tud-e nevezni egy koncentrációs tábort, haláltábort, vagy gettót, illetve tudja-e, hogy hatmillió zsidót öltek meg.

Dollármilliók jutnak a holokauszt oktatásra Amerikában

Több mint kétmilliárd forintnyi összeget szavazott meg Donald Trump az amerikai holokauszt oktatására, melynek szakmai felelőse a washingtoni Holokauszt Múzeum lesz. 

A legmagasabb pontszámot Wisconsin állam érte el, ahol a válaszadók 42 százaléka mindhárom kritériumnak megfelelt. A második Minnesota 37 százalékkal, a harmadik Massachusetts 35 százalékkal. A három legalacsonyabb pontszámot elérő állam Florida 20, Mississippi 18 és Arkansas 17 százalékkal.

Országosan a megkérdezettek 63 százaléka nem tudta, hogy hatmillió zsidót öltek meg a holokauszt alatt. Több mint harmaduk, 36 százalék azt mondta, hogy kétmilliót, vagy kevesebbet.

A megkérdezettek 11 százaléka szerint a zsidók okozták a holokausztot, 44 százalékuk hallott Auschwitzról, 3 százalékuk Bergen-Belseneről.

Csaknem kétharmaduk szerint a holokausztot kötelező oktatni az iskolákban, és tízből heten mondták azt, hogy nem elfogadható, ha valaki náci nézeteket vall.

A Claims Conference, amelynek küldetése az igazságszolgáltatás a holokauszt zsidó áldozatai számára, munkacsoportot hozott létre a kutatás eredményeinek a tanulmányozására. Holokauszt-túlélők, történészek és a Jad Vasem, valamint az amerikai Holokauszt Múzeum szakértői vesznek részt a munkában.

A felmérés országosan ezer fős, államonként kétszáz fős mintával készült, véletlenszerű kiválasztással.

Elítélte a TikTok-os Auschwitz-videókat az amerikai Holokauszt Múzeum igazgatója

Holokauszt-áldozatnak öltöznek és sminkelik magukat fiatalok rövid zenés videókban a Tik-Tok-on, de hiába a jó szándék, ez sérti az áldozatok emlékét.