Elítélte a TikTok-os Auschwitz-videókat az amerikai Holokauszt Múzeum igazgatója

Sérti az áldozatok emlékét, bántó a túlélők számára és bagatellizálja a történteket – nyilatkozta az Insider-nek az amerikai Holokauszt Múzeum túlélők ügyeivel foglalkozó igazgatója a TikTok-on terjedő holokauszt-videókkal kapcsolatban.

A videók egy részében a fiatalok halottnak sminkelik magukat, rabruhába öltöznek, és elmesélik, hogyan haltak meg Auschwitzban. Mindezt ismert zenékre, tátogva, feliratokkal.

Más videókban a zsidóüldözéseket próbálják bemutatni. Többen sárga csillagot is tesznek magukra.

A Twitteren hatalmas vitát generált a jelenség, sokan elítélték a videókat, mondván ez erősítheti az antiszemitizmust.

Patricia ✡︎ 🏳️‍🌈 ⚢🇺🇦 on Twitter: „@tiktokcreators the pain and disgust I feel is unparalleled, there’s so many #pov trends glorifying on traumatic subjects for views or out of pure ignorance. THE HOLOCAUST AND THOSE WHO SUFFERED AND CONTINUE TO ARE NOT A TEND. PERIOD. pic.twitter.com/b8B1kjXEOh / Twitter”

@tiktokcreators the pain and disgust I feel is unparalleled, there’s so many #pov trends glorifying on traumatic subjects for views or out of pure ignorance. THE HOLOCAUST AND THOSE WHO SUFFERED AND CONTINUE TO ARE NOT A TEND. PERIOD. pic.twitter.com/b8B1kjXEOh

Egy ilyen videót készítő TikTok-felhasználó azt mondta a lapnak, hogy ő azért játszotta el a holokauszt-áldozatot, hogy oktassa az embereket, úgy érezte, fontos megosztani az ilyen történeteket.

Azt játszotta el, hogy családjával deportálták Auschwitzba, ahol mindannyiukat megölték a gázkamrában.

„Mindig érdekelt a holokauszt története, és csak egy kreatív videót akartam készíteni, amely  tájékoztatja erről az embereket a TikTokon. Soha nem akartam sértő lenni”

– nyilatkozta a lapnak a lány, aki azóta törölte a videóját.

„Utánozni egy holokauszt-áldozatot tiszteletlen a halottak emléke előtt, sérti a túlélőket és bagatellizálja a történteket”

– mondta a lapnak Diane Saltzman, az amerikai Holokaszt Múzeum túlélők ügyeiért felelős igazgatója.

„A múzeum arra buzdít mindenkit, különösen a fiatalokat, hogy tanuljanak a holokausztról, és értsék meg milyen tanulságokat jelent számunkra a mai korban”

tette hozzá Diane Saltzman.

Patricia ✡︎ 🏳️‍🌈 ⚢🇺🇦 on Twitter: „TikTok’s roleplaying short clips will always fail to give a good view to the complexity, educate properly, or correctly honor the victims @tiktok_us @tiktokcreators 🤮 pic.twitter.com/84NolVf5O3 / Twitter”

TikTok’s roleplaying short clips will always fail to give a good view to the complexity, educate properly, or correctly honor the victims @tiktok_us @tiktokcreators 🤮 pic.twitter.com/84NolVf5O3