Az új vírusvariáns páriává tette az Egyesült Királyságot

Egyre több ország hirdet beutazási tilalmat vagy vezet be korlátozást a britekkel szemben.


A koronavírus erősen fertőző új variánsa miatt Európa- és világszerte több ország sem fogad utazókat az Egyesült Királyságból – számolt be a CNBC.

Az ország a múlt héten figyelmeztetett, hogy felfedeztek Londonban egy új koronavírus variánst, ami akár 70%-kal is fertőzőbb lehet az eredetinél.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint az új variánst Dániában, Hollandiában és Ausztráliában is megtalálták.

A hírre a brit kormány visszavonta a karácsonyi ünneplést megengedő enyhítéseket, lezárta Londont, valamint több területet Dél-Angliában.

A hétvégén több ország is bejelentette, hogy lezárja a határait a britek előtt. Európán belül Franciaország, Németország, Olaszország, Írország és Hollandia sem engedi be az Egyesült Királyságból érkezett járatokat, míg Ausztria és Svédország a hírek szerint ugyanerre a lépésre készül.

Új vírusvariánst találtak Angliában, vidékre menekülnek a londoniak

Szakértők szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy az új variáns nagyobb valószínűséggel okoz súlyos betegséget, mint az eddig ismert.

A franciák vasárnap estétől 48 órára megtiltották az utazók és a szállítmányok bejövetelét földön, vízen, és levegőben is. A doveri kikötőt lezárták minden Egyesült Királyságból induló forgalom számára. Ez valószínűleg több kilométeres dugókat fog okozni a kompoknál.
Grant Shapps brit közlekedési miniszter hétfőn azt mondta, hogy egy “kicsit meglepő” az, hogy Franciaország lezárja a kereskedelmi forgalmat.

A német kormány közben szintén leállította az Egyesült Királyságból érkező repülőjáratokat. Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint a mutációt Németországban eddig nem fedezték fel.

Belgium tiltása a vonatokra és a repülőkre vonatkozik, köztük a népszerű Eurostar magas sebességű vonataira. Olaszország pedig január 6-ig állította le a járatokat, miután ők Rómában is felfedezték az új variánst. Hollandia január 1-ig állította le a brit járatokat.

Az Egyesült Királyság kormánya krízistanácskozást tartott hétfőn, hogy megbeszéljék a nemzetközi utazás szituációját.

A helyzet tovább bonyolíthatja a Brexit tárgyalásokat. Az EU és az Egyesül Királyság még mindig patthelyzetben van a december 31-i határidő előtt, és a hírek szerint várhatóan idén már nem fog megszületni a kereskedelmi megegyezés.

Több más ország, például Izrael, India és Kanada is letiltották az Egyesült Királyságból érkező járatokat.

Chris Whitty, Anglia főorvosa szombaton jelentette be, hogy találtak egy új Covid-variánst, ami gyorsabban terjed az előzőeknél.

Egyelőre nem világos, hogy az új vírust könnyebb-e elkapni, betegebb lesz-e, aki elkapta, illetve hogy egy beoltott ember szervezete hogyan reagál rá.

Matt Hancock egészségügyi miniszter vasárnap elmondta, hogy a vírus “elszabadult” és arról beszélt, hogy még hónapokig életben kell majd tartani a járványellenes intézkedéseket, annak ellenére, hogy már elkezdődött a lakosság beoltása.

Engedélyezte a Pfizer/Biontech vakcinájának forgalmazását az Európai Bizottság

A döntést Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke jelentette be sajtónyilatkozatában elmondta, hogy az oltóanyag a forgalomba hozatali jóváhagyás által mind a 27 uniós tagországban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető.