Engedélyezte a Pfizer/Biontech vakcinájának forgalmazását az Európai Bizottság

A döntést Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke jelentette be sajtónyilatkozatában elmondta, hogy az oltóanyag a forgalomba hozatali jóváhagyás által mind a 27 uniós tagországban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető.

Az első oltóanyag-ellátmány december 26-án érkezik a németországi gyógyszergyárból Belgiumba,

így a tömeges beoltások minden tagállamban elkezdődhetnek az azt követő napokon, 27-én, 28-án és 29-én.

Ursula von der Leyen arról is tájékoztatott, hogy bizottság további oltóanyagokat fog jóváhagyni, amennyiben a gyógyszerfelügyeleti ügynökség hatékonynak és biztonságosnak találja őket. A következő a Moderna amerikai gyógyszeripari cég vakcinája lesz január első hetében.

Arra is kiért, hogy az EU mintegy 800 millió euróval járult hozzá a koronavírus elleni védőoltáshoz globális hozzáférést előirányzó COVAX kezdeményezéshez. A kezdeményezés lehetővé teszi, hogy az alacsony vagy közepes jövedelmű országokba is eljusson az oltóanyag.

Von der Leyen uniós sikertörténetnek nevezte a hétfőn forgalmazásra jóváhagyott vakcina kifejlesztését. Emlékeztetett, hogy a német BioNTech vállalat 9 millió eurós uniós támogatást kapott az évek során ahhoz, hogy innovatív gyógyszergyártási technológiáját kifejlessze, és júniusban 100 millió euró kölcsönt az Európai Fejlesztési Banktól, kapacitásaik kiterjesztésre.

Az oltóanyag beszállítása a következő hónapokban heti rendszerességgel folyik majd. Az előre megrendelt 200 millió dózis uniós tagállamok közötti szétosztását a tervek szerint 2021 szeptemberére fejezik be.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatója szerint a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag előnyei „messze felülírják” a lehetséges kockázatokat.

Emer Cooke az európai uniós forgalmazás támogatásával kapcsolatos hétfői bejelentést követő sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a klinikai vizsgálatok során 43 ezer embert teszteltek, és az ügynökség elsődleges szempontja annak megállapítása volt, hogy biztonságos-e a vakcina.

Hozzátette: nincs semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy ez az oltóanyag nem ad védelmet a SARS-CoV-2  koronavírus új változata ellen, amely jelenleg elsősorban Nagy-Britanniában terjed.

A gyártók ígérik: kóser lesz a covid-vakcina

A három gyártó cégből egyik sem azt a sertészsír-alapú stabilizátort használja, amely számos más betegség elleni oltásban fellelhető.