Új vírusvariánst találtak Angliában, vidékre menekülnek a londoniak

Anglia délkeleti részén a koronavírus új változatát azonosították, amiről gyanítható, hogy a közelmúltban hozzájárult a megbetegedések számának növekedéséhez, tájékoztatta hétfőn a brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock az ENSZ egészségügyi világszervezetét, a WHO-t és a brit parlamentet – írja a Qubit.

„Több mint ezer esetben azonosítottuk az új variánst, elsősorban Anglia déli részén, csaknem 60 helyi önkormányzat területén, és a számok gyorsan nőnek” – mondta Hancock hétfői parlamenti beszédében, hozzátéve, hogy „meredek, exponenciális növekedést” tapasztaltak az esetszámokban szerte Londonban, illetve néhány helyen vidéken.

Egyelőre semmi nem utal arra, hogy az új variáns nagyobb valószínűséggel okoz súlyos betegséget, mint az eddig ismert – emelte ki a miniszter.

Ezt a kérdést tette fel a Guardian is, megszólaltatott szakértők szerint a vírusok folyamatosan mutálódnak, és nem ez az első új variánsa a Covid-19-nek, hiszen nemrég Dániában, korábban pedig Spanyolországban is új mutációt fedeztek fel.

Ewan Birney, az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium igazgatója szerint „ha az új variánsnak nagy hatása lenne a fertőzés erősségére, azt már láttuk volna”, ráadásul a vakcinát a vírus jelenleg terjedő megannyi variánsával szemben tesztelték.

Tehát „minden okunk megvan arra, hogy azt gondoljuk, a vakcina az új variánssal szemben is működik, noha ezt alaposan ellenőrizni kell”.

Menekülnek Londonból

A Covid-19-esetek aránya az elmúlt héten csaknem megduplázódott Londonban, a kormánytisztviselők szerint ezeknek a fertőzéseknek csaknem 60%-a a vírus új törzsének tulajdonítható – írja a Mandiner.

A brit kormányfő bejelentésének hatására a londoniak vidékre „menekülnek”.

A St. Pancras pályaudvart ellepő tömegről Nigel Farage posztolt videót közösségi oldalán, melyhez azt írta: „gratulálok a miniszterelnöknek és szakértőinek. 1939 óta önök okozták London első »kiürítését«”.

A politikus közösségi média-oldalán a következő videót osztotta meg:

A bejelentés éppen akkor jött, amikor Angliában megszüntették vagy lazították volna a járvány miatt bevezetett korlátozásokat. A korlátozásokat december 16-tól, szerdától újra a legszigorúbb, hármas szintre állították.