Antiszemitákkal való együttműködésre ösztönzik Joe Bident

A listán külföldi ügynök, iráni-svéd kettős állampolgár és egy antiszemita nő is szerepel.

Egy progresszív külpolitikai csoport 100 embert ajánlott a Biden-adminisztráció figyelmébe, a Washington Free Beacon pedig megszerezte a listát. A listán több tucat olyan tudós neve szerepel, akik a Charles Koch és Soros György által fenntartott Quincy Institute for Responsible Starcraft nevű intézetnél dolgoznak. A progresszív jelöltek nézetei szöges ellentétben állnak a Biden által eddig kinevezett, főleg balközép beállítottságú külpolitikai tisztviselőkkel, például, Anthony Blinken külügyminiszter-jelölttel.

A listát először a Politico találta meg, de ők nem tették közzé. Alexander McCoy, a lista egyik összeállítója szerint a The Washington Free Beacon által közzétett nevek egy régi kutatási anyaghoz tartozó listát tükröznek, de nem részletezte a különbségeket a két névsor között.

A listán szereplő Sarah Leah Whitson például korábban arra kért pénzt Szaúd-Arábiától, hogy Izrael-barát szervezeteket támadjon meg, és egy antiszemita internetes bejegyzés után el is hagyta a Quincy intézetet.

A Quincy-t viszont így is sok bírálat érte antiszemita tagjai miatt, többek között Paul Pillarnak köszönhetően. Pillar azzal vádolta a republikánus Sheldon Adelsont, hogy Izraelt fontosabbnak tartja az Egyesült Államoknál, a Likudot pedig a Republikánus Pártnál. Külföldi ügynök is szerepel a listán: Amir Handjani, a Quincy másik munkatársa éppen egy olyan szaúd-arábiai szervezettel áll kapcsolatban a gyanú szerint, amelynek az emberi jogi visszaéléseit a demokraták korábban határozottan elítélték. Ráadásul, Handjani családjának cége Iránban folytat kereskedelmi tevékenységet, ami mentes a szankciók alól.

A politika, mely aláássa Amerika zsidó gyökereit

Aggódva kell figyelni Biden Izrael-politikáját, mely visszatérés lehet az obamai agendához – véli egy brit zsidó szerző.

Néhányan az Amerikai-Iráni Nemzeti Tanács tagjai közül is szerepelnek a listán. Ez a szervezet régóta küzd azért, hogy az Egyesült Államok rendezze kapcsolatait Iránnal, és kémkedéssel is vádolták őket, de ők visszautasították a vádat. Az alapító, Trita Parsi is szerepel a listán, bár ha Biden alkalmazni akarná őt, akadályt jelenthetne, hogy iráni-svéd kettős állampolgár, nem pedig amerikai. Bradley Moss, egy washingtoni nemzetbiztonsági szakértő szerint semmi nem utal arra, hogy Biden alkalmazni szeretné Parsit, de ha mégis így döntene, elnökként megtehetné ezt. Az iráni rezsim emberi jogi visszaéléseit elbagatellizáló emberek szereplése a listán a jogvédő szervezetek felháborodását is kiváltotta.

„A lista egy támadás az olyan emberek ellen, akik a szabadságért és a demokráciáért küzdenek Iránban, és sértő arra a több ezer emberre nézve, akik az emberi jogokért való küzdelem közben halnak meg”

– mondta Kaveh Shahrooz, a kanadai Macdonald-Laurier intézet munkatársa, aki Iránból disszidált. „Az iráni aktivisták jogosan nevezik ezeket az embereket lobbistáknak. Ha Biden bármelyiküket kinevezné, azzal az iráni rezsimnek közvetlen beleszólása lenne az Egyesült Államok politikájába” – tette hozzá.

Eric Edelman, aki George W. Bush elnöksége alatt volt védelmi miniszterhelyettes, elmondta: a lista ránézésre a Koch-Soros-féle intézet névsorának tűnik. A listán a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány tagjai közül négyen szerepelnek, ez pedig jól mutatja a Soros-szervezetek növekvő befolyását a Demokrata Párt baloldali politikusai között.

Biden Irán-politikája nemcsak fenntarthatatlan, hanem veszélyes is lehet

A megválasztott elnök nem ígérheti meg idő előtt a szankciók feloldását, és le kell állítania az ország atomprogramját is.