Haredi rabbik is oltásra ösztönöznek

Az egészségügyi dolgozók attól tartanak, hogy a haredi közösséget nehezen lehet meggyőzni az oltásról Izraelben, ahol jövő szerdán, 23-án kezdődik a tömeges oltókampány.

Magas rangú haredi rabbik kérik a közösségüket, oltsák be magukat a koronavírus ellen – számol be róla a The Times of Israel. A haredi rabbik Elimelech Firertől, egy jótékonysági orvoscsoport főrabbijától kértek tanácsot, aki elmondta: az oltás elfogadott tudományos módszerekkel készült és biztonságos. Firer ugyanakkor óvatosságra int az allergiások és a 16 év alattiak oltásával kapcsolatban. Szakvéleményét szerdán publikálják a legnagyobb haredi újságokban, minél több emberhez szeretnék eljuttatni.

Izraelben jövő héten indul a tömeges oltás, az egészségügyi dolgozók azonban tartanak a széleskörű oltásellenességtől. A haredi zsidók körében a hozzáállást a vezető rabbik határozzák meg,

az utóbbi időben pedig megjelentek aláírás nélküli plakátok az utcán, amik az oltás ellen szólítottak fel.

A járvány első hulláma végigsöpört a közösségen, főleg Bnei Brak városában, mert a vezető rabbik azt javasolták, hogy ne tartsák be az egészségügyi minisztérium járványügyi szabályait. A közösség néhány tagja továbbra sem tartja be a járványügyi előírásokat – hívja fel a figyelmet a The Times of Israel.

Chezy Levy, az egészségügyi minisztérium ügyvezető igazgatója, és Nachman Ash, az izraeli operatív törzs vezetője Bnei Brakba látogattak vasárnap, ahol a vezető rabbikkal tárgyaltak az oltókampányról. Levy elmagyarázta, hogy

a koronavírus kártékonyabb, mint az influenza, és a felépülés még fiatal betegeknél is jóval hosszabb ideig tarthat koronavírusos fertőzés esetén.

Levy azt is elmondta, hogy a koronavírus elleni vakcina viszont ugyanazon az elven működik, mint az influenza elleni. A rabbik nem ellenzik az általános oltást, de

attól tartanak, hogy a vakcinák tesztidőszaka túl rövid volt ahhoz, hogy kiderüljenek a hosszútávú hatásai, és kizárják a jövőbeli problémákat.

Jövő héttől elkezdik oltani az izraelieket koronavírus ellen

December 23-án kezdik meg a koronavírus elleni védőoltások beadását, a vakcinából elsőként az egészségügyben dolgozók és az idős lakosok kapnak.

Közvélemény-kutatások szerint az izraeliek 50-75 százaléka azért idegenkedik az oltástól, mert túl rövid idő volt a vakcina tesztelésére. Izrael már több millió adagot rendelt a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinájából, a lakosságot december 23-ától kezdik átoltani.

Egy felmérés szerint a megkérdezettek 35 százaléka inkább izraeli fejlesztésű oltóanyagot adatna be magának, és csak 19,5% -uk preferálja a külföldit. A calcalistech.com-on ismertetett közvéleménykutatás eredeménye szerint leginkább a férfiak részesítenék előnyben az izraeli vakcinát , a nőknek ez nem annyira szempont.

A gyakorlatban leghamarabb jövő nyáron lesz lehetőségük a választásra, mivel a jelenlegi izraeli vakcina fejlesztés a klinikai vizsgálatok második szakaszában van.

A fejlesztést vezető intézet igazgatója elmondta: nem elsők akartak lenni, inkább be akarják tartani a szigorú izraeli és EU-s előírásokat.

Hatékony és biztonságos vakcinát szeretnének

– mondta Shmuel Shapira professzor.

„Remekül érzem magam” – üzente az izraeli vakcinával beoltott első önkéntes

Egynapos megfigyelés után kiengedték a kórházból a 26 éves önkénest, aki reméli, hogy sikerül elhozniuk a vakcinát Izraelnek és a világnak.