Jövő héttől elkezdik oltani az izraelieket koronavírus ellen

Az izraeli egészségügyi minisztérium közlése szerint december 23-án kezdik meg a koronavírus elleni védőoltások beadását. A vakcinából elsőként az egészségügyben dolgozók és az idős lakosok kapnak – írja az izraeli 12-es hírcsatorna.

A védőoltások beadásának kezdeti időpontjáról az egészségpénztárak igazgatói és az egészségügyi minisztérium vezető tisztségviselői hétfőn állapodtak meg. A tervek szerint a program napi 20-30 ezer védőoltás beadásával indul.

Izraelben jelenleg mindössze 313 ezer vakcina áll rendelkezésre, ezért az egészségügyi minisztérium tanácsadó bizottságának több tagja is azt javasolta, hogy még ne kezdjék meg a lakosság beoltását attól tartva, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vakcina az egészségügyi személyzet számára sem.

Sokan így azt találgatják, hogy vajon a lakosság körében mikor indulhat meg a védőoltások beadása.

A bizottság erre tekintettel fogalmazta meg azt a javaslatot, hogy az első szakaszban csak az egészségügyi dolgozókat, az időseket, az idősek gondozóit és a 60 vagy 65 év feletti felnőtteket oltsák be. Az ajánlásról végleges döntés még nem született.

Az izraeli sajtóhoz eljutott információ szerint azonban a hónap végéig várhatóan további 3,5 millió oltóanyag-adag érkezik Izraelbe. Ezért annak ellenére hogy a jövő héten csak az egészségügyi dolgozók számára kezdik meg a vakcina beadását, a védőoltások lehetősége valószínűleg hamarosan a nagyközönség számára is rendelkezésre áll.