„Remekül érzem magam” – üzente az izraeli vakcinával beoltott első önkéntes

Egy nappal a kísérleti koronavírus-vakcina beadása után elhagyhatta a Sheba kórházat Segev Harel, az első izraeli önkéntes. Videóüzenetében azt mondta, hogy nagyszerűen érzi magét, és megköszönte a támogatást – írja a The Times of Israel.

A 26 éves egyetemi hallgató vasárnap kapta meg a kísérleti oltóanyagot Ramat Ganban. 24 órás megfigyelés után Harelt hazaengedték. Angol nyelvű videóüzenetében azt mondta, reméli, sikerül elhozniuk a vakcinát Izraelnek és a világnak.

„Túl vagyok a Sheba kórházban töltött éjszakán, most megyek haza, és nagyszerűen érzem magam”

– mondta az önkéntes.

Harel Segev,

No Description

A Brillife nevű vakcinát az Izraeli Biológiai Kutatóközpontban fejlesztették ki, és már 15 millió adag van gyártás alatt, mivel a gyártó bízik benne, hogy a kísérletek sikeresen fognak lezajlani.

„Az első önkéntest bent tartottuk 24 órás megfigyelésre, hogy tapasztalható-e valamilyen káros hatást, de ilyen nem jelentkezett. Minden rendben zajlott, bár még nagyon az elején járunk, de eddig minden a tervek szerint halad”

– mondta Eytan Ben-Ami, a Sheba kórház orvosa, aki részt vesz a kísérlet irányításában.

Az első önkéntest Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz honvédelmi miniszter együtt látogatták meg a kórházban.

La primera prueba en personas de la vacuna contra Covid desarrollada en Israel

Noticias importantes y emocionantes La primera vacuna contra Covid desarrollada en Israel por el Israel Institute of Biological Research se administro al pri…

Nem sokkal azután, hogy Segev Harel elhagyta Sebát, a második önkéntes is megkapta a vakcinát. A 34 éves Aner Ottolenghi doktorandusz az éjszakát a jeruzsálemi Hadassah Ein Kerem kórházban töltötte.

Az intézmény nyilatkozata szerint „ma reggel jól érezte magát, és az éjszaka sem jelentkeztek tünetek vagy problémák az oltás miatt, jól aludt”.

Izrael megkezdte a koronavírus-vakcinája tesztelését embereken

A teszt első fázisához egy 34 éves, dél-izraeli doktorandusz hallgatót és egy 26 éves férfit vontak be – derül ki az Ujkelet.live cikkéből.

A klinikai kísérlet első szakasza várhatóan egy hónapig tart, és mintegy nyolcvan 18–55 éves önkéntes kapja meg az oltást.

A decemberi második szakaszban nagyjából ezer 18–85 éves önkéntest tesztelnek az ország nyolc kórházában.

Ha ez a nagyobb csoport jól reagál a vakcinára, és antitesteket találnak a vérükben, akkor 2021 áprilisában vagy májusában 30 ezer embernek adják be a védőoltást. Amennyiben az jól működik, és nincsenek jelentős mellékhatások, akkor jóváhagyják a teljes lakosság számára.

Múlt hétfőn a védelmi minisztérium bejelentette, hogy Izrael megkezdte a még kísérleti koronavírus elleni vakcina tömeges előállítását, és azt tervezi, hogy mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak eljuttatja azt, ha engedélyezik használatát.

Az állami fenntartású Izraeli Biológiai Kutatóintézet igazgatója, Shmuel Shapira elmondta, hogy az első szakaszban 15 millió adagot állítanak elő a vakcinából, amely várhatóan júliusra lesz kész.