Izrael megkezdte a koronavírus-vakcinája tesztelését embereken

A teszt első fázisához egy 34 éves, dél-izraeli doktorandusz hallgatót és egy 26 éves férfit vontak be – derül ki az Ujkelet.live cikkéből.

A lap szerint Izrael vasárnap megkezdte a koronavírus-vakcinája tesztelését két jelölttel a jeruzsálemi Hadasza Ein Kerem Orvosi Központban és a ramat gáni Siba Orvosi Központban. A vakcinát az Izraeli Biológiai Kutatóintézet fejlesztette ki, és múlt csütörtökön szállították a kórházakba, hogy vasárnap reggelig a mélyhűtésben tárolják.

A Hadasza első jelöltje a teszt I. fázisában egy 34 éves, dél-izraeli doktorandusz hallgató férfi. A Sibáé pedig a 26 éves Szegev Harel Kfar Jonából.

בני גנץ – Benny Gantz on Twitter: „זה שגב הראל, הנסיין הראשון, שקיבל ממש עכשיו את החיסון לקורונה שפותח במכון הביולוגי.רק בריאות שגב! בעזרת השם בשורות טובות בקרוב.#נלחמים_בקורונה_בביטחון pic.twitter.com/WqjvBY4v5D / Twitter”

זה שגב הראל, הנסיין הראשון, שקיבל ממש עכשיו את החיסון לקורונה שפותח במכון הביולוגי.רק בריאות שגב! בעזרת השם בשורות טובות בקרוב.#נלחמים_בקורונה_בביטחון pic.twitter.com/WqjvBY4v5D

„Azt hiszem, minden rendben lesz, sőt biztos vagyok benne” – mondta Harel, bemutatkozva a Siba által közzétett videóban. „Nagyon sok embernek árt a koronavírus, egészségileg, pszichológiailag és gazdaságilag. És ha az a kis hozzájárulás, amit megtehetek az, hogy részt veszek ebben a tesztben, és reményt adok arra, hogy a pandémiának a végén vagyunk, akkor kiveszem belőle a részem”.

Múlt héten a Ynetnek adott interjújában Harel elmondta, hogy azért vesz részt a tesztben, mert „van egy globális járvány, amely megbénítja az életet, és lehetőségem van segíteni. Fiatal és egészséges srác vagyok, és úgy gondolom, hogy a hozzám hasonló embereknek segítenie kell, hogy túl tudjunk jutni ezen. Ha ez a legkevesebb, amit adhatok, hogy megszabaduljunk ettől a vírustól, akkor miért ne?”

A kórház megerősítette, hogy a jelöltet, aki először kapta volna meg az oltást a Sibában – Boaz Kolodner (47) -, kizárták a programból, miután kiderült, hogy ellenanyagot hordoz a vírus ellen.

Az első injekciókat körülbelül ugyanabban az időben adták be reggel mindkét kórházban. A Sibában jelen volt Benjamin Netanjahu miniszterelnök, az Izraeli Biológiai Kutatóintézet vezetője, Smuel Sapira professzor és Beni Gantz védelmi miniszter.

A cikk folytatása az Ujkelet.live oldalán olvasható.